Trump şi Clinton îşi întăresc poziţiile în cursa prezidenţială americană. Jeb Bush aruncă prosopul

În cadrul unei seri incitante pentru politica americană, Donald Trump şi Hillary Clinton au înregistrat victorii electorale cheie. Între timp, republicanul Jeb Bush şi-a anunţat decizia de a se retrage din cursă.
Andrei Popescu
21.02.2016

alte articole

Miliardarul american Donald Trump.
Miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.02.2016

Sâmbătă a fost o zi importantă în cadrul cursei prezidenţiale americane. Donald Trump, mogul miliardar şi fostă gazdă a unui reality show, s-a îndreptat cu uşurinţă spre victorie în alegerile primare republicane din Carolina de Sud, consolidându-şi avansul obţinut până acum şi şansele pentru a deveni candidatul formaţăiunii sale politice.

Adresându-se susţinătorilor, Trump şi-a lăudat familia şi a criticat totul, de la Mexic, sistemul de educaţie american şi până la preşedintele Barack Obama.

Între timp, Trump şi-a păstrat câteva laude vagi la adresa opozanţilor, inclusiv senatorul din Texas Ted Cruz şi senatorul din Florida Marco Rubio, care se luptă să facă faţă unei curse prezidenţiale tot mai provocatoare.

“Este dură, este meschină, este răutăcioasă, este vicioasă”, a declarat Trump despre campania prezidenţială. “Este frumoasă”.

Cruz şi Rubio se află aproape la egalitate în lupta pentru locul doi în tabăra republicană.

“După această noapte, această cursă a devenit o cursă prezidenţială cu trei persoane şi vom câştiga nominalizarea”, a declarat Rubio susţinătorilor săi după anunţarea rezultatelor, care l-au plasat cu puţin înaintea lui Cruz.

Jeb Bush se retrage pe tuşă

Între timp, fostul guvernator din Florida Jeb Bush – cândva considerat a fi principalul candidat la nominalizare în tabăra republicană – şi-a anunţat decizia de a-şi suspenda campania.

Anunţul său a fost întâmpinat de anumite critici izolate după ce acesta a declarat că SUA are nevoie de un preşedinte care este “un servitor şi nu un stăpân”.

Hillary - victorie fragilă în Nevada

În alegerile democratice din Nevada, fostul secretar de stat Hillary Clinton a reuşit o victorie fragilă în faţa senatorului din Vermont Bernie Sanders, în ciuda unor speculaţii iniţiale că acesta ar putea ieşi pe locul întâi.

“S-ar putea ca unii să fi avut dubii în privinţa noastră, dar noi niciodată nu ne-am îndoit de noi înşine”, a declarat Clinton unui grup de susţinători la scurt timp după anunţarea rezultatelor. “Acesta victorie este pentru voi”.

Nevada a fost văzută ca o victorie necesară pentru Clinton, care a întâmpinat o provocare semnificativă din partea lui Sanders şi care este implicată într-un scandal legat de folosirea adresei private de email pe când ocupa funcţia de secretar de stat.

Înaintea începerii votului, Clinton a vizitat oraşul Las Vegas pentru a discuta cu alegătorii latino-americani, care formează un element esenţial al cursei sale prezidenţiale.

La rândul său, Sanders a declarat că este hotărât să rămână în cursă şi să contine lupta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor