SUA şi Mexicul poartă discuţii pentru evitarea tarifelor

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Olivier Douliery/Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
04.06.2019

Oficiali americani şi mexicani au început luni discuţii în Washington pentru a încerca să evite potenţialele tarife americane asupra produselor mexicane, măsură ar ava scopul de a împiedica migranţii să treacă în Statele Unite. Tarifele ar urma să intre în vigoare în 10 iunie, potrivit Deutsche Welle.

Preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador a afirmat că este încrezător că aceste convorbirti - care ar putea dura întreaga săptămână - vor duce în final la încheierea unui acord pentru evitarea tarifelor.

Ministrul de Externe mexican, Marcelo Ebrard, a susţinut în Washington că oficialii mexicani vor prezenta omologilor americani documente privind impactul pe care îl vor avea tarifele impuse de SUA asupra ambelor ţări.

Ebrard a mai declarat reporterilor că va dezaproba ideea Statelor Unite ca Mexicul să fie desemnat “ţară sigură”, dacă acest aspect va fi discutat în această săptămână.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că SUA va impune tarife de 5% la importurile mexicane ca parte a strategiei de a forţa Mexicul să ia mai multe măsuri de protejare a graniţelor, pentru a împiedica migranţii să intre pe teritoriul american.

“Tarifele, împreună cu decizia de anulare a programelor de ajutoare acordate ţărilor nordice din America Centrală, ar putea avea un efect contraproductiv şi nu va reduce fluxurile de migranţi”, a declarat ambasadorul mexican în SUA, Martha Barcena.

Kevin Hassett, preşedintele Consiliului consilierilor economici de la Casa Albă, a precizat reporterilor că discuţiile pot fi “extrem de productive”. În plus, el a respins criticile că tarifele vor afecta negativ economia americană.

“Tarifele aplicate asupra Mexicului reprezintă o problemă serioasă pentru economia mexicană şi o problemă mică pentru economia americană”, a afirmat Hassett pentru AFP.

În cadrul vizitei de stat în Londra, Trump a scris pe Twitter că Mexicul ar trebui să oprească imediat fluxul de migranţi şi droguri şi că ar putea să facă acest, lucru dacă ar dori.

Trump a mai emis în trecut ameninţări similare privind aplicarea de tarife, dar a renunţat în ultima clipă.

În context, Mick Mulvaney, şeful interimar al personalului de la Casa Albă, a declarat duminică pentru Fox News că Trump este hotărât să impună tarife, dar nu a dat vreun detaliu despre modul în care ar putea tarifele să forţeze Mexicul să îşi protejeze mai bine graniţele.

Economişti şi grupuri de afaceri au avertizat că tarifele vor afecta comerţul şi vor majora costurile multor mărfuri mexicane de care se bucură consumatorii americani. SUA este principalul partener de export al Mexicului, în 2018 înregistrându-se exporturi în valoare de aproximativ 344,9 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor