Pompeo: SUA dispusă să poarte discuţii cu Iranul fără “precondiţii”

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că Washingtonul este dispus să poarte discuţii cu Teheranul fără niciun fel de “precondiţii”, dar va continua să facă presiuni asupra Republicii Islamice, potrivit RFE/RL.

Pompeo a făcut comentariile după discuţiile de duminică cu omologul elveţian, Ignazio Cassis, în oraşul elveţian sudic Bellinzona. Elveţia reprezintă interesele Statelor Unite în Iran.

“Suntem pregătiţi să ne implicăm într-o conversaţie fără niciun fel de precondiţii. Suntem pregătiţi să stăm la masa cu ei”, a declarat Pompeo la o conferinţă de presă comună cu Ignazio Cassis, adăugând că “efortul americanilor de a schimba în mod fundamental activitatea ostilă a Republicii Islamice va continua”.

Răspunzând remarcilor lui Pompeo, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Musavi, a afirmat că ţara sa “nu acordă atenţie jocurilor de cuvinte”. De asemenea, el a exclus convorbiri între Teheran şi Washington, cu excepţia cazului în care SUA îşi va schimba “comportamentul general”.

Relaţiile dintre Iran şi SUA s-au deteriorat de când Washingtonul s-a retras în urmă cu un an din controversatul acord nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran. De atunci, SUA a reimpus sancţiuni economice, şi-a intensificat retorica şi şi-a consolidat prezenţa militară în Orientul Mijlociu, citând “ameninţări iminente” din partea Iranului. Teheranul a respins acuzaţiile.

De asemenea, oficiali americani şi iranieni au declarat că nu urmăresc un război între ţările lor.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump şi-a semnalat disponibilitatea de a negocia cu liderii iranieni, declarând reporterilor în 30 mai: “Dacă ei doresc să discute, sunt disponibil”.

Însă liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei nu dezaprobat discuţiile cu SUA, afirmând că negocierile cu actuala administraţie americană vor fi “dăunătoare”.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a sugerat în 1 iunie că Iranul ar putea fi înclinat să poarte discuţii dacă SUA manifestă respect.

În plus, într-un interviu cu reţeaua de televiziune americană ABC, difuzat în 2 iunie, ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a susţinut că este destul de improbabil ca Teheranul să accepte să poarte discuţii cu Washingtonul prea curând.

Trump “pune presiune”, a afirmat Zarif, insistând că “ameninţările împotriva Iranului nu funcţionează niciodată”. “Încercaţi cu respect. S-ar putea ca acesta să funcţioneze”, a adăugat el.

La conferinţa de presă cu Pompeo, Cassis a declarat că Elveţia va fi încântată să servească drept intermediar, însă nu “mediator”, între SUA şi Iran. Pentru a face acest lucru, totuşi, ar fi necesar ca ambele tabete să solicite acest lucru, a precizat ministrul de Externe elveţian.

Cassis nu a menţionat dacă a fost făcută o astfel de solicitare.

“Situaţia este foarte tensionată şi suntem pe deplin conştienţi de aceste tensiuni. Elveţia, bineînţeles, doreşte să nu existe niciun fel de violenţe cu Iranul. Ambele părţi amplifică acum presiunea şi acest lucru ne îngrijorează”, a adăugat Cassis.

Anunţând retragerea din acordul care a restricţionat programul nuclear iranian în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, Trump a afirmat că termenii nu au fost suficient de duri pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare şi nu a fost abordat programul de rachete al ţării sau sprijinul acesteia pentru militanţi din regiuni.

Iranul a negat că susţine activităţi militante sau teroriste şi a precizat că programul său nuclear are doar un obiectiv civil.