Mueller susţine că nu îl poate acuza pe Trump, aruncă în spaţiul public îndoiala. Congresul ia în calcul demiterea preşedintelui

Robert Mueller
Robert Mueller (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Procurorul special american Robert Mueller a declarat miercuri că ancheta asupra presupusei interferenţe ruseşti cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 nu a dus la formularea de acuzaţii de natură infracţională împotriva preşedintelui Donald Trump. Totuşi, Mueller nu l-a absolvit în totalitate pe Trump şi a sugerat că este de competenţa Congresului să decidă dacă preşedintele ar trebui să fie demis, potrivit Reuters.

În primele comentarii publice de la lansarea investigaţiei în mai 2017, Mueller declarase că politica Departamentului de Justiţie îl împiedică să formuleze acuzaţii împotriva unui preşedinte în exerciţiu, precizând reporterilor că aceasta “nu este o opţiune pe care o vom lua în considerare”.

Dar, de asemenea, el a declarat că investigaţia sa de doi ani nu l-a absolvit pe Trump de un comportament nepotrivit şi, deşi nu a folosit cuvântul “demitere”, el a indicat că există alte căi pentru a trage la răspundere un preşedinte.

“Constituţia prevede un alt proces decât cel al sistemului de justiţie penală pentru a acuza în mod oficial un preşedinte în exerciţiu de comiterea unei infracţiuni”, a susţinut Mueller atunci când şi-a anunţat demisia din Departamentul de Justiţie.

Democraţii din Congres dezbat dacă să încerce să avanseze cu procesul de demitere a lui Trump în Camera Reprezentanţilor controlată de democraţi, chiar dacă este improbabil ca Senatul controlat de republicani să finalizeze procesul prevăzut în Constituţia SUA de înlăturare a unui preşedinte din funcţie declarându-l vinovat.

Casa Albă şi câţiva republicani de top au răspuns miercuri comentariilor lui Mueller, declarând că a sosit momentul să fie abordate alte probleme, în timp ce câţiva candidaţi la nominalizarea prezidenţială în tabăra democrată, au cerut demiterea preşedintelui Trump.

Apelurile pentru lansarea procedurilor de demitere a lui Trump s-au intensificat în rândul unor democraţi, care au fost frustraţi de eforturile Casei Albe de a respinge citaţii ale Congresului de dezvăluire a unor informaţii şi mărturii legate de investigaţia împotriva Rusiei şi de alte probleme referitoare la Trump şi familia acestuia.

O versiune a raportului lui Mueller a fost publicată în luna aprilie şi a concluzionat că Rusia a interferat în repetate rânduri în alegerile din 2016 şi că membri ai campaniei electorale a lui Trump au avut multiple contacte cu oficiali ruşi, deşi nu a stabilit existenţa unei conspiraţii de natură infracţională cu Moscova pentru a influenţa rezultatul alegerilor în favoarea miliardarului republican.

Raportul lui Mueller nu a ajuns la concluzia că Trump a obstrucţionat justiţia, deşi a menţionat 10 cazuri în care Trump ar fi încercat să îl îndepărteze pe Mueller sau să stânjenească în alt mod investigaţia.

“Dacă am fi fost convinşi că preşedintele a comis în mod evident o infracţiune, am fi spus acest lucru. Totuşi, nu am ajuns la o decizie că preşedintele a comis o infracţiune”, a susţinut Mueller.

Trump, care a denunţat în repetate rânduri investigaţia lui Mueller ca fiind o “farsă” şi o “vânătoare de vrăjitoare” ce au urmărit să îi submineze preşedinţia, a declarat pe Twitter că problema a fost soluţionată.

“Nimic nu se schimbă pe baza raportului Mueller. Au existat dovezi insuficiente şi, prin urmare, în ţara noastră, o persoană este nevinovată. Cazul este închis! Vă mulţumesc.”

Mueller, un republican care a condus FBI în perioada 2001-2013, a declarat că nu va da mai multe detalii în afară de cele ce se află în raportul său de 448 de pagini, semnalând democraţilor că este improbabil ca el să le ofere muniţie suplimentară pentru demiterea lui Trump în cazul în care ar depune mărturie în faţa unei comisii congresionale.

Mueller, în vârstă de 74 de ani, a precizat că biroul său se închide în mod oficial şi se va întoarce la viaţa civilă.