Studiile asupra ADN-ului: mintea şi trupul sunt una. Experienţele se transmit copiilor

ADN
ADN (captură YTB)

De mii de ani filozofii cât şi oamenii de ştiinţă au încercat să afle dacă spiritul determină materia sau materia determină spiritul. Recent, o nouă ramură a cercetării ştiinţifice aduce o abordare complet diferită a problemei.Relaţia dintre ADN şi materia - corpul uman în mare, poate fi privită în câteva moduri.

1. Materia determină spiritul: ADN-ul ne determină trăsăturile personalităţii (în combinaţie cu anumite influenţe externe sau cu un comportament dobândit, care pare, de fapt, să fie mai mult o funcţie a realităţii fizice din jurul nostru decât o caracteristică a minţii noastre).

2. Spiritul determină materia: Personalitatea noastră determină ce funcţii din ADN-ul vostru sunt activate. Modul în care alegem să ne considerăm pe noi înşine şi lumea din jur, ne afectează în mod fizic ADN-ul vostru.

3. Ambele sunt adevărate. Studiile asupra ADN-ului continuă să se îndrepte către închiderea circuitului dintre spirit şi materie – adică mintea şi corpul vostru.

Epigenetica, este un domeniu ştiinţific ce analizează influenţele exteriorului asupra geneticii noastre (epi înseamnă exterior în limba greacă). ADN-ul conţine multe gene (unităţi fizice de bază care transportă instrucţiunile pentru exprimarea caracteristicilor ereditare). Genele care sunt activate, sau să spunem instrucţiunile care sunt de fapt trimise din interiorul ADN-ului, ar putea fi influenţate de un anumit număr de factori – incluzând mediul nostru, modul în care percepe mediul, ba chiar şi stilul de viaţă şi experienţele de viaţă ale înaintaşilor voştri recenţi.

Experienţele de viaţă lasă o urmă genetică

Epigeneticienii au descoperit că ceea ce oamenii experimentează în timpul vieţii poate lăsa “cicatrici” genetice, acestea putând fi transmise urmaşilor lor.

Aşa cum a susţinut recent un articol din revista Discover: “Evreii ai căror străbunici au fost alungaţi din shtetl-urile ruseşti; chinezii ai căror străbunici au trecut prin distrugerile provocate de Revoluţia Culturală; tinerii imigranţi din Africa ai căror părinţi au supravieţuit unor masacre; adulţii din toate etniile care au crescut cu părinţi alcoolici sau abuzivi – cu toţii poartă mai mult decât doar amintiri. ... Experienţele noastre şi alte străbunilor noştri nu dispar niciodată, chiar dacă acestea sunt uitate. Ele devin parte din noi, un reziduu molecular care se agaţă de structura noastră genetică”.

Experienţele pozitive şi negative îşi lasă însemnele lor. Materia influenţează mintea aici – factorii externi crează stres sau, alternativ, un sentiment de iubire şi securitate. Dar starea minţii acelei persoane afectează de asemenea şi materia – adică genele.

Descendenţii par să fie la mila cicatricilor genetice. Dar acei descendenţi ar putea în schimb să facă anumite alegeri care crează anumite experienţe, pozitive sau negative, care la rândul lor vor lăsa propriile lor urme pe moştenirea genetică a familiei.

Exerciţiile afectează genetica

Tipurile de alimente şi chimicale la care suntem expuşi pot afecta probabilitatea ca anumite gene să fie activate. Institutul Karolinska din Stockholm a studiat dacă exerciţiile ar putea să aibă un astfel de impact.

Cercetătorii au descoperit că exerciţiile cauzează un număr mare de schimbări anumitor părţi ale genomului – în principal influenţând metabolismul energiei, răspunsul la insulină şi sănătatea musculară în general.

Malene Lindholm, unul dintre cercetători, a declarat: “Prin pregătire îndelungată – o schimbare a stilului de viaţă care este la îndemâna celor mai mulţi oameni şi care nu este costisitoare financiar – putem să inducem schimbări care afectează modul în care ne folosim genele şi, prin acest lucru, obţinem o musculatură mai sănătoasă şi mai funcţională care în cele din urmă poate duce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.