Studenţii vor ca Ponta să înapoieze banii încasaţi de la stat ca spor de doctorat

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a stat de vorbă, joi, cu reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) despre controversata OUG pentru renunţarea la doctorat adoptată recent, acesta recunoscând că urgenţa adoptării actului legislativ a fost dată de cererea premierului Victor Ponta.

"Am criticat mai multe probleme, inclusiv chestiunea renunţării la doctorat. I-am spus ministrului că nu se justifică urgenţa, că erau altele mai importante de reglementat prin OUG. El ne-a spus că era urgent, pentru că există o cerere care trebuia soluţionată, cea a domnului Ponta", a declarat Cristi Popescu, preşedintele ANOSR, pentru Evenimentul Zilei.

Reprezentanţii studenţilor şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că OUG nu a trecut printr-o dezbatere publică, în cadrul căreia "comunitatea academică să decidă cine plăteşte banii cheltuiţi de stat cu doctoratul."

"Noi propunem ca persoana căreia i se retrage titlul de doctor, indiferent dacă e la cerere sau nu, să plătească pentru aceste cheltuieli. Ne-a spus că la următoarele modificări ne va consulta, dar că acum nu mai poate face nimic şi ne-a sfătuit să ne adresăm Parlamentului, când va fi luată în discuţie Legea de adoptare a ordonanţei respective. Ne vom duce în Parlament, după ce se termină vacanţa parlamentară", a adăugat liderul studenţilor.

Amintim că premierul Ponta nu putea renunţa la titlul de doctor în drept fără să recunoască plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru furt intelectual, astfel că a dat, în ultima şedinţă de Guvern din 2014, o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea la titlul de doctor, fără nicio explicaţie.

Prin acest "truc magic-legislativ", Victor Ponta a scăpat şi de răspunderea penală şi de obligaţia de a înapoia banii încasaţi de la stat ca spor de doctorat. De asemenea, dacă premierul era declarat plagiator până să apuce să renunţe la diplomă, îşi pierdea şi calitatea de avocat care a obţinut-o cu ajutorul diplomei de doctor.

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a arătat că Ponta, "din cariera universitară şi cea de avocat (ambele posibile datorită unui doctorat care s-a dovedit a fi un plagiat grosolan), Ponta a câştigat peste 700.000 de euro (vreo 400.000 de euro bani gheaţă, restul de 300.000 de euro în apartamente)."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne