Ponta complet desfiinţat - a devenit avocat în mod ilegal

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Prim-ministrul Victor Ponta a devenit avocat fără să susţină un examen, folosindu-se doar de titlul de doctor, obţinut prin intermediul unei lucrări de doctor plagiate, relatează în exclusivitate România Liberă.

Baroul Bucureşti a clarificat joi, printr-un document oficial semnat de prodecanul doctor Ion Dragne, că premierul Victor Ponta a devenit avocat în baza titlului de doctor, fără să susţină examen.

Totodată, lucrarea de doctorat în baza căruia a obţinut titlul de doctorat - ”Curtea Penală Internaţională” – a fost demascată drept plagiat de comisia Universităţii Bucureşti, unde premierul şi-a susţinut doctoratul în anul 2003, cât şi de publicaţia ”Nature”, revistă bine cunoscută pe plan mondial.

Rezultă faptul că Victor Ponta a primit drept de avocatură în baza unui fals, de vreme ce peste o treime din lucrarea sa de doctorat a fost considerată un plagiat.

Documentul oficial emis de Baroul Bucureşti, la solicitarea ziarului România Liberă, arată că ”primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire”.

Prevederile legale enunţate de Baroul Bucureşti prevăd că:

”Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.

(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:

a) titularul diplomei de doctor în drept;

b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat“.

Comunicatul Baroului Bucureşti arată că Victor Ponta a primit dreptul de a exercita meseria de avocat pe baza art. 16, aliniatul 2, litera a), adică pe baza diplomei de doctor în drept.

În acest sens, deputatul PNL, Raluca Turcanu, a subliniat vineri că evoluţia premierului Ponta a fost construită pe minciună, fals în declaraţii şi furt intelectual.

”Cariera premierului Ponta a fost construită pe minciună, fals în declaraţii şi furt intelectual. Baroul Bucureşti a confirmat faptul că premierul a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor în drept, fără examen. A devenit avocat prin încălcarea legii! În acest moment Victor Ponta nu mai are nicio scuză! Demisia!”, a subliniat aceasta.

De asemenea, decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, a confirmat faptul că Victor Ponta a intrat în Baroul Bucureşt folosind titlul de doctor, adăugând că se pot lua măsuri în baza acestui fapt doar după ce se vor face sesizări pe numele premierului.

Totodată decanul Baroului Bucureşti, care a confirmat că răspunsul scris acordat jurnaliştililor de la România Liberă a primit aprobarea instituţiei de avocatură, mai afirmă că premierul poate fi tras la răspundere de clienţii săi care se consideră prejudiciaţi.

Pe de altă parte, Baroul Bucureşti nu poate lua decizii pe baza raportului întocmit de Consiliul de Etică al Universităţii Bucureşti, fiind nevoie ca ministrul Educaţiei să valideze raportul de plagiat şi să ceară ca premierul să rămână fără doctorat, de vreme ce Ponta poate fi judecat, în prezent, doar ca demnitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne