Narcisa Iorga, despre "Telejustiţie": Pentru Antena 3, USL trăieşte şi în Parlament şi în CNA

Narcisa Iorga, CNA
Narcisa Iorga, CNA (Epoch Times România)

Narcisa Iorga, fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, îi atrage atenţia noului preşedinte Klaus Iohannis, în contextul declaraţiilor sale despre Telejustiţie, că poziţia sa privind restricţionarea accesului la informaţiile din dosare seamănă mult cu poziţia pe care a avut-o şi senatorul PSD, Şerban Nicolae, la momentul adoptării legii pe care el a iniţiat-o - lege care prevedea pedepse cu închisoarea pentru jurnaliştii care dezvăluie informaţii din dosarele penale.

"Iohannis îşi nuanţează poziţiile de ieri (marţi - n.r.). Foarte bine. Spune că nu are nimic cu jurnaliştii care trebuie să informeze opinia publică, dar că justiţia nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic, să nu fie mutate dosarele de la procurori la televizor. Păi, hai să vedem: Cine e responsabil de ce se întâmplă pe ecrane? CNA. PNL a dominat această instituţie cot la cot cu PSD de cel puţin zece ani încoace şi o va face în continuare. Care este televiziunea care face telejustiţie, care condamnă şi achita persoane în studiouri, în funcţie de interese politice? Antena 3. Pentru aceasta, a fost menţionată inclusiv în raportul OSCE.

PNL a susţinut şi susţine din toate forţele sale politice această televiziune. După 16 noiembrie 2014, nu s-a schimbat nimic. Pentru această televiziune, USL trăieşte şi în Parlament şi în CNA. Noul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu, impusă de Klaus Iohannis, a acordat primul său interviu, în această calitate, televiziunii Antena 3", a precizat miercuri Narcisa Iorga.

Aşadar, în viziunea fostului membru CNA, nuanţarea preşedintelui Iohannis cu privire la restricţionarea accesului la informaţiile din dosare seamănă mult cu poziţia pe care a avut-o şi Şerban Nicolae la momentul adoptării legii pe care el a iniţiat-o.

"Nu ziariştii sunt ţinta. Ba da, ţinta e una singură: să nu mai fie prezentate dosare, indiferent cum ar fi îmbrăcată această motivaţie", a subliniat Narcisa Iorgas.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat miercuri, la "Adevărul Live", că Justiţia nu se face la televizor sau în ziare, iar o exagerare a acestui fenomen de "telejustiţie" poate face ca un om să apară vinovat, chiar şi când nu este vinovat cu adevărat.

"Eu am vrut să trag un semnal de alarmă, orice exagerare strică. Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, dar trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, ci şi dincolo. Nu trebuie să exagerăm, să nu ajungem la fenomenul „telejustiţie”, justiţia nu se face la televizor sau în ziare. E clar că oricine are informaţii este obligat să dea această informaţie, dar trebuie să avem criterii, stabilite bine acolo în sistem, altfel riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia că un om este vinovat şi poate nu e, iar el are dreptul la un tratament corect şi la imagine", a afirmat Klaus Iohannis.

"Justiţia nu trebuie să se ducă şi să se transforme într-un spectacol mediatic. Este greşit. Noi am avut astfel de situaţii după care oamenii au fost declaraţi nevinovaţi, iar acele impresii formate în spaţiul public nu le mai ia nimeni înapoi. Trebuie să fie foarte clar, când şi cum, să avem informaţie suficientă, dar şi judecătorii să aibă spaţiul lor", a adăugat preşedintele.

Declaraţiile de miercuri au loc în contextul în care, marţi dimineaţă, şeful statului a participat la prima şedinţă a CSM, unde a precizat că "este de dorit ca CSM şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine oricând apar scurgeri nepermise de informaţii în presă din dosarele penale". Tot în acest cadru, Iohannis a continuat avertizând că "justiţia trebuie exercitată cu demnitate, respect şi sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne