UPDATE - Vanghelie, citat ca martor în Dosarul Diaspora. Emoţii pentru Ponta, Dragnea şi Corlăţean

Marian Vanghelie, PSD, primar sectorul 5
Marian Vanghelie, PSD, primar sectorul 5 (Epoch Times România)

UPDATE - La ieşirea din sediul DNA, Marian Vanghelie le-a relatat jurnaliştilor că a declarat tot ce ştie legat de organizarea votului din Diaspora.

"Nu mă delimitez de ceea ce am spus şi când spun, mă ghidez după logică. Am spus ceea ce cred, ceea ce am ştiut. Dacă nu ştii, nu ai cum să spui, că te duci în penibil. Dacă nu eram în faţa instituţiei, politic puteam să spun mai multe (...) Nu pot eu să spun dacă s-au făcut abuzuri, dar eu nu m-am delimitat de ceea ce am spus. Nu am hârtii, nu lucrez la MAE (...) Eu particip la foarte multe discuţii", a declarat Vanghelie, citat ziare.com.

"Feelingul meu de om politic e că şi-au bătut joc de români. În ce fel şi cum au ajuns să-şi bată joc de milioane de români, aici trebuie să stabilească justiţia. (...) I-am spus şi doamnei procuror, în viaţa mea nu mi s-a întâmplat, nu îmi place să vin să vorbesc de alţii, indiferent că îmi sunt duşmani sau prieteni (...) În contextul actual, ţinând cont că lucrurile s-au dus într-un penibil foarte mare şi cei care conduc astăzi România din punct de vedere executiv şi-au bătut joc de foarte mulţi români, cred că trebuie să se ştie adevărul. Cred că a fost o bătaie de joc, şi proastă, că nu au câştigat nimic, ba au şi pierdut", a adăugat edilul.

Întrebat cine este capul răutăţilor în acest dosar, premierul Ponta sau Liviu Dragnea, Vanghelie a replicat: "Nici nu ştiu (...) Eu cred că sunt împreună".

"Nu vreau să fac din această chestie o bătălie pe care o am personală cu Victor Ponta. Bătăliile mele le transformăm politic, o să vedeţi cu parlamentarii, cu alte lucruri...", a adăugat Vanghelie.

Primarul a precizat că, începând cu luna aprilie, o să meargă în Spania, Italia, America şi o să le spună adevarul românilor din Diaspora. "Eu reprezint românii prin instituţia Marian Vanghelie", a subliniat edilul.

***

Excluderea din PSD a primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, după mai bine de 20 de ani de activitate, nu a rămas fără urmări. Supărat pe conducerea partidului, edilul a încălcat legea tăcerii care domnea în PSD şi a trecut la dezvăluiri cu iz penal, dezvăluiri care se pot dovedi de mare folos pentru procurorii DNA responsabili de instrumentarea Dosarului Diaspora.

Astăzi, B1 Tv a dezvăluit că Marian Vanghelie a fost invitat la DNA în calitate de martor, motiv de palpitaţii pentru politicieni precum Victor Ponta, Liviu Dragnea sau Titus Corlăţean.

"Ponta ştia, iar Dragnea l-a oprit să facă secţiile de votare. Eu cred, că pentru că şi-au bătut joc de români, trebuie să se înceapă urmărirea penală pentru aceşti vinovaţi. Să nu se mai ascundă în spatele MAE", a declarat la scurt timp după excludere Marian Vanghelie.

"Nu se poate să opreşti un drept fundamental. Aici e vorba de sute de mii de români şi nu este vorba de un moft de-al lui V. Ponta şi al lui Liviu Dragnea. (...) Liviu Dragnea, în calitate de director de campanie, cu staff-ul, cu Bogdan Teodorescu, cred că s-au năpustit asupra ministrului Titus Corlăţean, şi bineînţeles cu decizia luată la final a lui Victor Ponta, pentru că i s-a spus foarte clar că dacă dau drumul la vot în Diaspora au pierdut. Şi au spus ca şi-o asumă. Şi dacă şi-au asumat-o, păi atunci să şi-o asume. Eu am spus - să se ia stenogramele telefoanelor acestor colegi. Poate am fost lângă unul dintre colegi când au discutat", a adăugat edilul.

Cu altă ocazie Vanghelie a precizat că deţine de asemenea informaţii potrivit cărora Guvernul ar fi primit sesizări de la ambasadori cu privire la procesul de votare din străinătate.

"Am informaţii că au primit de la ambasadori. Cred că DNA poate să verifice, să ia stenogramele domnului Bogdan Teodorescu, Dragnea, Ponta şi Corlăţean şi veţi vedea cum au vorbit şi cum le-au oprit, pentru că au spus că nu se poate, pentru că pierdem alegerile şi îşi asumă răspunderea pentru chestia asta. Mă refer la interceptări telefonice", a declarat Vanghelie.

La întrebarea dacă după ştiinţa sa, Victor Ponta a fost interceptat telefonic, Vanghelie a precizat că, ce a vrut să spună este că "se pot scoate (convorbirile), sunt şase luni în care stau aceste interceptări la Vodafone".

Marian Vanghelie nu a fost singurul care i-a acuzat pe Ponta şi Dragnea că au sabotat organizarea votului în Diaspora. La rândul său, Mircea Geoană, exclus şi el din PSD, a afirmat că există suficiente informaţii cu privire la faptul că, în ceea ce priveşte organizarea procesului de vot în Diaspora, se poate vorbi de un act deliberat de limitare a exercitării dreptului constituţional la vot, de care se fac vinovaţi în principal Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

"Cei de la MAE au cerut oamenilor să strângă semnături pentru a le aproba solicitarea, apoi nu au făcut nimic. Veţi vedea acolo tabele cu zeci de mii de semnături (pentru înfiinţarea de secţii noi) – care au fost total ignorate. Erau avertizaţi (Guvernul n.r.) şi nu au făcut nimic. În Diaspora e necesar un număr dublu de secţii de vot. Am informaţii că a fost o discuţie şi ştiu clar că Ponta exclusiv a decis să nu fie mai multe secţii", a declarat Geoană.