Strâmtoarea Bering: aproape fără gheaţă la începutul lunii martie [ESA]

Strâmtoarea Bering
Strâmtoarea Bering (Copernicus Sentinel data (2019), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Strâmtoarea Bering - situată între Capul Dejnev, Rusia (punct situat la extremitatea estică, a Asiei) şi Capul Prince of Wales, Alaska (punct situat la extremitatea vestică, a continentului american), aproximativ la latitudinea de 65° 40' N (la sud de Cercul Polar) - de obicei acoperită de gheaţă în timpul iernii, aproape că nu a avut gheaţă pe data de 7 martie a acestui an.

Acest lucru este demonstrat de misiunea Copernicus Sentinel-1, care a capturat o imagine a acestei strâmtori de 82 de km lăţime, care leagă Oceanul Arctic, în nord, şi Oceanul Pacific, în sud. Cele câteva bucăţi de gheaţă marină care se mai află încă sunt prezentate în culori de culoare albastru deschis.

Suprafaţa gheţii marine în Marea Bering a scăzut mai mult ca niciodată de la începutul înregistrărilor, în 1850, şi acest lucru se datorează, cel mai probabil, temperaturilor aerului şi apei calde. În medie, gheaţa marină fluctuantă în această regiune creşte până la începutul lunii aprilie, în funcţie de vânt şi de mişcarea valurilor.

Potrivit National Snow & Ice Data Center din Statele Unite ale Americii, între 27 ianuarie şi 3 martie 2019, suprafaţa de gheaţă marină din zona respectivă a scăzut de la 566.000 la 193.000 de kilometri pătraţi. Gheaţa marină a fost, de asemenea, extrem de scăzută şi anul trecut, dar în luna martie a acestui an, suprafaţa gheţii marine este cea mai mică din înregistrarea prin satelit din ultimii 40 de ani.

Pentru a călători între Arctic şi Pacific, traficul maritim trece prin Strâmtoarea Bering. Datorită reducerii gheţii marine în regiune, traficul a crescut semnificativ.

Sateliţii Copernicus Sentinel-1 oferă imagini pentru a realiza hărţi ale gheaţii marine. Fiecare satelit poartă un instrument avansat de radar pentru a obţine imagini de pe suprafaţa Pământului prin nor şi ploaie, indiferent dacă este zi sau noapte, a raportat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Articol de referinţă: Bering in dire straits