Marina iraniană îşi va moderniza şalupele cu tehnologie stealth pentru a combate forţele maritime ale SUA

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Comandantul Marinei Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) a criticat în această săptămână prezenţa navelor de luptă ale Marinei SUA în Golful Persic şi a precizat că IRGC se pregăteşte să îşi modernizeze şalupele cu tehnologie stealth şi noi lansatoare de rachete, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Teheran şi Washington în apropierea Strâmtorii Ormuz, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Marina IRGC acordă o mare importanţă vitezei şi manevrelor ambarcaţiunilor sale în timpul misiunilor”, a susţinut Alireza Tangsiri, comandantul Marinei IRGC, fiind citat de mass media iraniană.

“Plănuim să echipăm şalupele IRGC cu tehnologie stealth pentru evitarea radarelor şi le vom îmbunătăţi viteza”, a precizat el, adăugând că “rachete noi care zboară la viteze foarte mari vor fi instalate pe ambarcaţiunile Marinei IRGC”.

IRGC are unele dintre cele mai rapide şalupe din lume şi Tangsiri a afirmat că “lucrăm la şalupe care prind viteza de 148 km pe oră şi chiar mai mult”.

Comandantul IRGC a evidenţiat faptul că grupul de luptă maritim american, condus de portavionul cu propulsie nucleară USS John C. Stennis, care a ajuns în 21 decembrie 2018 în Strâmtoarea Ormuz din Golful Persic, a fost urmărit de ambarcaţiunile IRGC.

“Îi monitorizăm [Marina SUA] în mod constant... Prezenţa forţelor străine în regiune tulbură securitatea, iar statele sunt capabile să-şi asigure securitatea prin organizarea de manevre militare comune şi prin îmbunătăţirea cooperării”, a adăugat el.

Duminică, şeful Statului Major al Armatei iraniene, Mohammed Baqeri, a declarat că SUA stârneşte noi îngrijorări în Golf prin prezenţa ei în regiune.

“Americanii au răspândit mereu nesiguranţă oriunde au fost prezenţi”, a declarat Baqeri reporterilor.

De asemenea, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat în urmă cu câteva zile că navele de luptă americane se află “ilegal” în Golf.

“Prezenţa mai mare a americanilor în Golf a reprezentat întotdeauna o ameninţare pentru statele din zonă”, a adăugat Zarif.

Portavionul a sosit în Golf după ce Washingtonul a reimpus sancţiuni asupra exporturilor petroliere iraniene în noiembrie 2018 şi după ce, în luna mai a anului trecut, s-a retras din acordul nuclear iranian.

Contraamiralul iranian Habibollah Sayyari a declarat la sfârşitul lunii decembrie că portavionul nu reprezintă o ameninţare semnificativă. “Prezenţa acestei nave de luptă are un impact nesemnificativ pentru noi. Nu vom permite acestei nave de luptă să se apropie de apele noastre teritoriale din Golful Persic”.

Sayyari a mai afirmat că Marina SUA poate să navigheze în apele internaţionale din apropierea Iranului, aşa cum Marina iraniană ar putea la rândul ei să navigheze în Oceanul Atlantic în apropierea apelor teritoriale americane.

În plus, comandantul a declarat că Iranul este în stare de alertă în cazul în care vor apare pericole reale.

Pe 4 decembrie, preşedintele iranian Hassan Rohani, semnala din nou faptul că ţara sa este pregătită să închidă Strâmtoarea Ormuz, care este cel mai aglomerat canal maritim din lume în ceea ce priveşte transporturile de petrol, în cazul în care preşedintele american Donald Trump va submina comerţul cu petrol al Teheranului.

Philip Giraldi, fost specialist în antiterorism şi fost ofiţer de spionaj militar în cadrul CIA, a declarat că portavioanele reprezintă o “etalare de forţă pentru a preveni orice acţiune agresivă a Iranului”.

“Portavioanele sunt întotdeauna plasate oriunde există posibilitatea unui conflict. Dacă Iranul încearcă să interfereze cu traficul sau chiar să blocheze strâmtorile, SUA şi aliaţii săi arabi din Golf vor acţiona. Cred că vor lovi o ţintă militară, similar cu lansările de rachete de croazieră din Siria, pentru a da un avertisment. Dacă situaţia se va agrava, ei vor lovi o ţintă militară operată de Gărzile Revoluţionare ale Iranului. Situaţia s-ar putea deteriora cu uşurinţă din acel moment”, a precizat Giraldi.

În ultimii ani au avut loc câteva confruntări între Gărzile Revoluţionare şi armata americană în Golf, însă numărul lor a scăzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe