Statele Unite vor acţiona conform ”celor mai bune interese” în criza din Siria

Premierul britanic David Cameron împreună cu preşedintele american Barack Obama.
Premierul britanic David Cameron împreună cu preşedintele american Barack Obama. (Chip Somodevilla / Getty Images)
Epoch Times România
30.08.2013

Statele Unite au declarat că vor acţiona în rezolvarea crizei din Siria conform ”celor mai bune interese”, după ce guvernul britanic a refuzat intervenţia militară.

Parlamentul britanic, nu doreşte o acţiune militară britanică

Propunerea cu caracter neobligatoriu a lui Cameron a fost învinsă în Parlament cu 285-272 şi el recunoscut că "Parlamentul britanic, care reflectă punctul de vedere al poporului britanic, nu doreşte să vadă o acţiune militară britanică."

După vot, premierul a declarat foarte concis că el crede într-un "r[spuns dur" pentru utilizarea armelor chimice, dar va respecta însă voinţa Camerei Comunelor.

Analiştii afirmă că premierul britanic a calculat în mod evident greşit atunci când a adus Parlamentul mai devreme din vacanţa de vară, şi că măsura a fost nepopulară, chiar în Partidul Conservator al lui Cameron.

Casa Albă va "continua să se consulte" cu Downing Street

În ciuda rezultatului neaşteptat venit din partea aliatului principal al Washingtonului, Secretarul General al Statelor Unite, Chuck Hagel, a declarat că SUA va căuta în continuare formarea unei ”coaliţii internaţionale” dispusă să ia măsuri în criza din Siria. Washingtonul acuză forţele guvernului sirian de utilizarea armelor chimice, acuze ce sunt negate de Damasc.

În declaraţia sa de joi, Casa Albă a subliniat că va "continua să se consulte" cu Marea Britanie despre Siria, descriind Londra ca pe "unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi şi prieteni ai noştri". Declaraţia a venit după ce membrii britanici ai Parlamentului au respins o acţiune militară împotriva Damascului. La scurt timp după rezultatul surpriză, Secretarul Apărării, Philip Hammond a confirmat la programul Newsnight al BBC că Marea Britanie nu s-ar fi implicat în orice acţiune militară.

Dar el a declarat că se aşteaptă "că Statele Unite şi alte ţări vor continua să caute răspunsuri pentru atacul chimic (...) Ei vor fi dezamăgiţi de faptul că Marea Britanie nu va fi implicată. Nu mă aştept ca lipsa de participare britanică va opri orice acţiune".

Înfrângerea moţiunii guvernamentale, vine de asemenea, ca o potenţială lovitură dată autorităţii prim-ministrului britanic David Cameron, care şi-a diminuat deja propunerea sa ca răspuns la obiecţiile opoziţiei, spun corespondenţi .

”Sunt puse în joc interese de bază ale Statelor Unite”

Într-o declaraţie făcută joi, Casa Albă informează că decizia preşedintelui Barack Obama va fi ghidată de interesul cel mai înalt al Statelor Unite. Acesta a subliniat că în viziunea preşedintelui ”sunt puse în joc interese de bază ale Statelor Unite”.

Experţii Naţiunilor Unite investighează în Siria detaliile atacului pe care Damascul îl atribuie forţelor rebele. Probele recoltate în timpul vizitei lor vor fi testate în diferite laboratoare din Europa pentru a vedea dacă atacul a avut loc şi ce formă a luat acesta. Totuşi rezultatele inspectorilor nu pot oferi informaţii pentru a stabili vinovatul din spatele acestuia.

Experţii vor termina efectuarea testelor în dimineaţa zilei de vineri iar rezultatele acestora vor fi direcţionate către Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, la sfârşitul săptămânii.

Factorul ruso-chinez

Tot joi, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU au avut loc o întâlnire scurtă, dar diplomatii au afirmat că punctele de vedere au rămas "diferite" .

Un diplomat a declarat pentru BBC că nu a existat "nici o uniune de idei", cu Rusia şi China, pe de o parte, şi cu Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Franţa pe de altă parte. Moscova, care a blocat două rezoluţii care condamnă Siria, a cerut convocarea întâlnirii. Analiştii spun că este puţin probabil ca Moscova să fie de acord cu orice rezoluţie de aprobare a utilizării forţei în Siria .

Rusia are legături strânse cu guvernul Assad, furnizând forţele sale armate armament şi locuinţe în navele sale de război în porturile din Siria. Opoziţia Rusiei şi Chinei a împiedicat o declaraţie oficială a Consiliului de Securitate al ONU prin care acesta să solicite garantarea unui acces liber pentru inspectorii ONU la zonele vizate.

Se estimează că mai mult de 100.000 de persoane sunt estimate că ar fi murit, de când conflictul a izbucnit în Siria, în martie 2011, iar conflictul a produs cel puţin 1.7 milioane de refugiaţi .
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor