'Dacă se intervine în Siria, al-Assad ar masacra şi mai mulţi civili' (politolog american)

Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad
Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad (Hassan Ammar / AFP / Getty Images)

Politologul american Mark N.Katz, profesor la Universitatea George Mason din SUA, a avertizat că în faţa unei intervenţii iminente în Siria trebuie abordate consecinţele viitoare ale unui atac al SUA şi al aliaţilor lor împotriva regimului condus de preşedintele Bashar Al Assad, notează joi ziarul ABC. Potrivit lui, dacă puterile occidentale atacă Damascul, 'regimul lui Al-Assad ar anihila mai mulţi civili'.

Politologul american susţine că un posibil atac nu ar avea intenţia de a înlătura de la putere guvernul lui Al-Assad, ci de a-l pedepsi pentru folosirea de arme chimice împotriva populaţiei sale. În acest fel, spune el, singura soluţie pentru a pune capăt violenţei în Siria este 'de a-l ataca direct pe preşedintele sirian şi forţele sale loiale'. Pentru a arăta că acest iminent atac nu va reuşi să-l răstoarne pe liderul sirian şi nici să pună capăt atrocităţilor sale, Katz analizează precedentul războiului din Irak în 2003.

'De la războiul din Golf, din 1991, SUA au atacat de nenumărate ori la scară mică regimul irakian al lui Saddam Hussein. Totuşi, Saddam a continuat să lanseze atacuri în masă asupra populaţiei sale mai mult de zece ani până când a fost înlăturat în războiul din 2003', a declarat analistul.

În acest context, Haizam Amirah-Fernandez, cercetător la Real Instituto El Cano pentru lumea arabă a scris pe contul său de Twitter că 'cei care au pledat timp de doi ani şi jumătate pentru precauţie, indiferenţă şi lipsă de acţiune ar trebui să justifice acum dacă această strategie (fără intervenţie) a lor a servit la ceva'. El a făcut astfel aluzie clară la indiferenţa de care a dat dovadă până acum Administraţia Obama şi puterile occidentale în războiul civil sirian.

Un conflict în care cel puţin 93.000 de persoane au murit de la începerea în martie 2011, potrivit datelor Naţiunile Unite, deşi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a ridicat cifra la peste 100.000 de morţi. Pentru a răspunde la această întrebare, Mark N.Katz afirmă că SUA au datoria morală să acţioneze după imaginile dure ale atacului cu arme chimice care au avut loc la Damasc şi în care au murit peste 300 de persoane, potrivit datelor Medicilor fără Frontieră.

Politologul american face o paralelă cu atacul Washingtonului asupra Somaliei, sprijinit de Consiliul de Securitate al ONU, în 1993, în cadrul campaniei de înlăturare a generalului Mohamed Farrah Aidid. 'Cu această ocazie, guvernul SUA nu a putut să treacă cu vederea imaginile masacrelor comise de dictatorul somalez'.

Totuşi, Katz afirmă că populaţia americană este sătulă de succesivele conflicte militare la mare distanţă în care guvernul a intervenit, precum cele din Irak, Afganistan şi Libia. El spune şi că preşedintele SUA, Barack Obama, nu a fost niciodată prea convins să atace regimul liderul libian Moammer Gaddafi, ci a fost mai degrabă 'presat de aliaţii săi europeni', într-un moment în care Administraţia Obama era ocupată cu evacuarea trupelor americane din Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe