Loviturile aeriene din Siria

.
.
Aron Lamm
30.08.2013

Când vine vorba despre Siria, administraţia Obama este sigură de un lucru: Guvernul preşedintelui Bashar Assad trebuie să fie pedepsit. Administraţia a concluzionat miercuri că Siria a folosit arme chimice mortale, posibil incluzând gaz sarin, pentru a ucide sute de sirieni pe 21 august.

Statele Unite şi aliaţii săi îl acuză pe Assad că a întrecut limita, fapt pe care preşedintele Barack Obama l-a catalogat ca având “consecinţe enorme”. Acest lucru este aşteptat acum să declanşeze o lovitură militară, limitată în timp şi spaţiu, cu scopul de a-l declasa şi slăbi pe Assad, dar fără a-l da jos pe el de la putere şi fără a-i distruge forţele militare.

Richard Haass, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe, afirmă că o intervenţie militară ar avea ca scop să “restabilească limita globală normală” când vine vorba de arme de distrugere în masă.

De asemenea ar “întări conceptul de linie roşie pentru a sublinia că atunci când Statele Unite spun că ceva trece de linia roşie, şi dacă cineva totuşi trece peste ea, asta s-ar dovedi o decizie costisitoare”, a spus Haass într-un interviu telefonic asupra situaţiei din Siria.

Dar în timp ce Statele Unite sunt gata să spună că a fost depăşită linia roşie pentru că s-au utilizat arme de distrugere în masă (ADM), este puţin probabil să se angajeze într-un conflict de lungă durată.

“Nu cred că administraţia va folosi acest lucru ca pe o cale de a se implica ca un protagonist în conflictul din Siria. Statele Unite încearcă pur şi simplu să pună un preţ, drept consecinţă la ce s-a întâmplat”, a spus Haass.

Potrivit expertului internaţional în terorism, Max Abrahms, intervenţia militară “va fi un răspuns temperat din partea Vestului “

“E vorba de a se păstra tabu-ul internaţional când vine vorba de arme de distrugere în masă”.

Trimisul ONU, Lakhdar Brahimi, a spus miercuri că s-a găsit dovada folosirii unei “substanţe” care ar fi omorât peste 1.000 de oameni. Anunţul vine în timp ce Statele Unite pregătesc un raport cu informaţii secrete pentru anumiţi membri din Congres, întocmind cazul împotriva lui Assad. O versiune neclasificată va fi făcută publică.

“Este un caz normativ foarte puternic pentru intervenţie care este foarte greu de trecut cu vederea”, a spus Abrahms, profesor asistent pentru politici publice la Universitatea Northeastern.

Potrivit lui Abrahms, în timp ce mulţi oameni îşi amintesc războiul din Irak din 2003, cel precedent din 1990 este de fapt o analogie mai potrivită, din moment ce atunci s-a răspuns împotriva violărilor normative majore.

Alt element în Siria acum, este că nu există alternativă viabilă pentru regimul lui Assad, după cum indică rapoartele de lupte majore între diferite elemente ale opoziţiei extrem de eterogenă.

“Un punct care nu este luat în considerare destul, este că opoziţia împotriva lui Assad constă în principal din forţe Al-Qaeda”, a spus Abrahms, menţionându-l pe extremistul Al-Nusra. “Ei sunt mai puternici decât Armata Liberă a Siriei.”

Armata Liberă a Siriei a luptat cu forţele lui Bashar al-Assad de la începutul conflictului, care a început din martie 2011 şi a făcut peste 100.000 de victime.

Ţintele pentru loviturile aeriene

Se aşteaptă ca loviturile aeriene ale SUA să nu ţintească însăşi depozitele de chimicale, riscând degajarea lor, ci să ţintească abilitatea lui Assad de a comanda şi controla forţele militare.

Generalul Martin Dempsey a spus Congresului că forţa letală va fi folosită “să lovească ţinte care îi permit regimului să conducă operaţiuni militare, să folosească arme proliferate avansate şi să se apere”.

Cel puţin, forţele vestice sunt aşteptate să lovească ţintele care reprezintă măreţia politică şi militară a lui Assad: sediile armatei şi poliţiei naţionale, incluzând Ministerul Apărării; personalul general al armatei siriene şi Garda Republicană a brigăzii a patra, care este responsabilă să protejeze Damascul, tronul puterii lui Assad. Ţinte ar putea fi de asemenea şi sediile Partidului Ba’ath, pe care îl conduce Assad.

Obama a exclus trimiterea de trupe la sol în Siria, iar din cauza sistemelor de apărare ample ale lui Assad, oficialii cred că este prea riscant, cel puţin iniţial, să lanseze avioane de luptă sau chiar drone de joasă altitudine care ar putea fi doborâte.

Siria, care are cel mai mare depozit de arme chimice, a negat acuzaţiile. Mai mult, ambasadorul ONU al Siriei, Bashar Ja’afari, cere ca experţii Naţiunilor Unite să investigheze trei atacuri cu arme chimice împotriva soldaţilor sirieni. El a spus că atacurile au avut loc pe 22, 24 şi 25 August, în trei suburbii ale capitalei siriene şi zeci de soldaţi sunt sub tratament pentru că au inhalat gaz paralizant.

Marea Britanie a propus o soluţie iniţială Consiliului Securităţii ONU, miercuri, care va autoriza folosirea forţelor militare împotriva Siriei. Până acum, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate nu au fost capabili să ajungă la un consens asupra propunerii, care dacă ar fi să fie votată – ar fi cu siguranţă respinsă de Rusia şi China.

Ministrul Afacerilor Externe ale Marii Britanii, William Hague, a spus miercuri, că lumea are o responsabilitate să stopeze vărsarea de sânge din Siria, chiar dacă nu va fi aprobată de ONU.

Administraţia Obama a declarat mai devreme miercuri că va acţiona împotriva guvernului sirian chiar dacă nu va avea sprijin de la aliaţii Naţiunilor Unite, deoarece paralizia diplomatică nu trebuie să împiedice un răspuns la atacul cu arme chimice.

Acest raport a fost întocmit cu ajutorul unor informaţii furnizate de Associated Press.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor