Parlamentul britanic a respins intervenţia în Siria. SUA, gata să acţioneze unilateral

Premierul britanic David Cameron împreună cu preşedintele american Barack Obama.
Premierul britanic David Cameron împreună cu preşedintele american Barack Obama. (Chip Somodevilla / Getty Images)
Epoch Times România
30.08.2013

SUA îşi rezervă dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian condus de Bashar al-Assad, ca urmare a atacului cu arme chimice din 21 august de lângă Damasc, fără a aştepta ONU sau pe aliaţii săi, a susţinut joi Casa Albă, potrivit AFP. Mesajul americanilor a fost motivat de faptul că Parlamentul britanic a blocat decizia unei intervenţiei militare în Siria.

Parlamentul britanic a votat joi seară contra acţiunii militare în Siria, diferenţa fiind doar de 13 voturi, o înfrângere destul de grea pentru un guvern ce părea foarte aproape de o intervenţie de pedepsire a regimului sirian alături de SUA.

Deşi votul nu a avut un caracter obligatoriu, Guvernul a trebuit să ţină seama de el şi să respingă intervenţia militară. Premierul britanic David Cameron a declarat în faţa Parlamentului că îi este clar că poporul britanic nu vrea să vadă acţiuni militare.

SUA a subliniat că decizia finală de a interveni militar în Siria nu a fost luată încă, dar dacă va fi luată SUA sunt dispune să acţioneze unilateral pentru a pedepsi regimul sirian.

Preşedintele american Barack Obama a vorbit miercuri despre o lovitură de avertizare a guvernului de la Damasc, reiterând că va da prioritate intereselor ţării în momentul când va lua decizia referitoare la reacţia Statelor Unite.

"Preşedintele trebuie înainte de toate să se prezinte în faţa americanilor care l-au ales pentru a-i proteja. Şi preşedintele este ferm convins că mizele acestei situaţii vizează măsurile necesare pentru a ne proteja interesele cruciale de securitate naţională", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Josh Earnest.

Marie Harf, omologul său de la Departamentul de Stat, a numit consultările internaţionale privind situaţia din Siria "extrem de importante", dar a subliniat că "vom lua deciziile noastre în funcţie de propriul nostru calendar". "Utilizarea armelor chimice de către regimul sirian împotriva propriului popor reprezintă o situaţie în care interesele SUA de securitate naţională sunt ameninţate. Este interesul nostru... ca o astfel de utilizare să nu rămână fără răspuns", a adăugat Marie Harf.

Este destul de puţin probabilă o decizie din partea Consiliului de Securitate ONU care să autorizeze folosirea forţei în Siria, ţinând cont de faptul că aceasta ar trebui să luată în unanimitate de cei cinci membri permanenţi cu drept de veto. Doi dintre aceştia, respectiv Rusia şi China, au blocat până acum orice rezoluţii în acest sens. Deşi China nu este implicată în mod vizibil în conflict, Rusia este un cunoscut aliat al regimul lui Bashar al-Assad.

"Noi respectăm procesul ONU... Ne-am consultat îndeaproape cu aliaţii care şi-au exprimat opiniile tranşante", a precizat Josh Earnest. "Dar aceşti inspectori ai ONU nu au sarcina să determine cine este responsabil pentru utilizarea acestor arme, doar să evalueze dacă au fost folosite sau nu", a adăugat acesta.

Experţii ONU vor prezenta un raport secretarului general al ONU Ban Ki-moon după plecarea lor din Siria, care a fost programată sâmbătă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor