Rusia dă mănuşile jos. Militari ruşi invadează Ucraina

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

În timp ce Rusia amplifică intervenţia în Ucraina, Consiliul de Securitate Naţională şi de Apărare ucrainean a publicat, joi, un raport explicând că forţele paramilitare ruse din teritoriile ucrainene estice au fost înlocuite de forţele armatei ruse, potrivit Kiev Post.

”O contraofensivă a trupelor ruse şi a unităţilor separatiste continuă în sud-estul Ucrainei”, au comunicat liderii militari ai Kievului.

Evoluţia politică se desfăşoară în timp ce forţele ucrainene se confruntă cu armata rusă în regiunea Lugansk. Un raport al Consiliului de Securitate Naţională şi de Apărare (CSNA) al Ucrainei a arătat că armata rusă a luat locul forţelor pro-ruse, care luptau în estul Ucrainei începând din luna aprilie.

”Poziţiile active de luptă continuă la marginile Luganskului, în apropiere de Novozvitlivka şi Khriaschuavate, Doneţk şi Ilovaisk, Maryinka, Starobesheve şi Olenivka în districtul Volnovaka, regiunea Doneţk”, se arată în comunicat.

În ultima săptămână, forţele ruse [paramilitare n.r.] care controlau oraşele din regiunea Lugansk "au fost înlocuite de unităţi normale ale armatei ruse”, se precizează în comunicat.

Aprecierile Kievului au fost confirmate indirect, joi, de liderul forţelor ruse din Doneţk, Alexander Zaharcenko. Oficialul rus a declarat că aproximativ 4.000 de ruşi, în mare parte soldaţi activi, au participat la conflictul împotriva armatei ucrainene.

”Au fost cam 3.000 sau 4.000 printre noi”, a declarat Zaharcenko, făcând referire la soldaţii ruşi.

În Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a anulat vizita plănuită în Turcia şi a convocat o întrunire CSNA pe tema ”agravării situaţiei” din sud-estul Ucrainei, în timp ce ”trupele ruse sunt de fapt aduse în Ucraina”.

Joi, Reuters a anunţat că o coloană de autovehicule blindate şi soldaţi neidentificaţi, care ar aparţine armatei ruse, a fost detectată îndreptându-se spre Ucraina, la trei kilometri de graniţă. Potrivit dovezilor prezentate de Kiev, Rusia a trimis cel puţin patru contingente militare, inclusiv tancuri şi autovehicule blindate, în estul Ucrainei începând de luni.

Documentul autorităţilor ucrainene arată că întăririle militare din Rusia au ajuns în aşezările ucrainene Perevalskm, Zorinsk, Maloivanivka, Mala Faschivka, Verhulivka şi Rozsipne.

”Atacurile asupra Debaltseve cu mortiere încărcate pe vehicule continuă. Teroriştii şi trupele ruse formează un grup puternic pentru o ofensivă în direcţia Shaktarsk – Ilovaisk”, se notează în raport.

De asemenea, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a solicitat Statelor Unite, Uniunii Europene şi ţărilor membre G7 să ”îngheţe activele ruse şi finanţele până când Rusia retrage forţele armate, echipamentul şi agenţii”.

Experţii ucraineni apreciază că oraşele ocupate de armata rusă sunt pregătite pentru o apărare pe termen lung, în timp ce armata rusă continuă să folosească artileria din teritoriul rus împotriva armatei ucrainene.