Băsescu: Putin vrea să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unui conferinţe de presă la Cotroceni, că ceea ce se întâmplă acum în estul Ucrainei nu poate fi catalogat drept o invazie, ci mai degrabă o „escaladare semnificativă a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor” care aduce cu sine riscul schimbării echilibrului de forţă în favoarea paramilitarilor proruşi.

„Observ că există o dezbatere intensă cu privire la evenimentele din Estul Ucrainei. Aş vrea să clarific faptul că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi mari, aviaţie, care invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ce se petrece este o escaladare semnificativă a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor”, a declarat Traian Băsescu, citat de Hotnews.ro

Şeful statului a remarcat că sprijinul ruşilor se manifestă prin două modalităţi, respectiv prin infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă, dar şi specialişti în operarea tehnicii moderne de luptă pe care Rusia o pune la dispoziţia separatiştilor, precum şi prin transferul tot mai masiv de tehnică de luptă către separatişti, tehnică de ultimă generaţie, ceea ce şi obligă la transferul de specialişti care să o opereze.

„În analiza făcută azi cu MAE, cu serviciile de informaţii ale Armatei, SIE şi SRI şi la care au participat cele mai autorizate persoane în analiza situaţiei - deci în baza informaţiilor pe care le-am avut între orele 17-18, putem aprecia ca urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti practic se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor. Aceasta va duce la stoparea ofensivei ucrainene dacă statul ucrainean nu ia măsuri de susţinere a capacităţii superioare de luptă de până acum”, a afirmat şeful statului.

Din evaluarea la care a participat preşedintele Traian Băsescu reiese că, în momentul de faţă, armata ucraineană se află în dificultate pe frontul din Est Lugansk - Doneţk, având nevoie de mijloace tehnice militare suplimentare.

„Aş sublinia că analiza noastră arată că se produce o debalansare a situaţiei în favoarea separatiştilor, care primesc sprijin din Rusia. România condamnă acţiunile Federaţiei Ruse de sprijinire a separatiştilor. România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră e ca obiectivul lui Putin e să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari în Estul Ucrainei pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere cu UE şi eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO. ”, a subliniat preşedintele Băsescu.

Preşedintele susţine că este la curent şi cu situaţia de la Novoazovsk şi cea din Mariupol, care sunt elemente ce pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federaţiei Ruse, dar asta nu înseamnă o mare unitate, ci militari infiltraţi, ca în tot Estul Ucrainei. În concluzie nu este vorba despre o invazie, dar ca urmare a puternicei înfiltrări de militari şi tehnică de luptă rusă, riscul major este schimbarea echilibrului de forţă în favoarea separatiştilor.

„Rămânem alături de Ucraina, suntem susţinătorii ei şi vom face ceea ce legal putem face”, a reiterat şeful statului.