Spectacol impresionant în Liban: marea s-a acoperit cu o spumă albă şi densă


Naqoura, Liban
Naqoura, Liban (Foto: Twitter/abbassrourbbc)

O mare de spumă. Acesta este spectacolul care a putut fi observat la sfârşitul lunii ianuarie mergând pe plaja din Naqoura, în Liban. Apele Mării Mediterane erau dense, acoperite cu un strat gros de spumă ... ca şi cum cineva ar fi pus prea mult săpun în cadă.

O vedere neobişnuită, dar nu unică în lume: nu este pentru prima dată când marea este acoperită de un strat alb moale şi spumos purtat de valuri, de care este bine să staţi departe. De fapt, este vorba despre o combinaţie de aer, apă şi "surfactanţi", substanţe care au proprietatea de a reduce tensiunea superficială a unui lichid, la fel ca săpunul şi detergenţii în general.

(Foto: Twitter/abbassrourbbc)

Din cauza prezenţei surfactanţilor, moleculele de apă care stau la baza lor au prea puţină "putere" pentru a le atrage pe cele superficiale şi "bulele" durează mai mult, creând efectul tipic de spumă.

Surfactanţii, numiţi şi tenside (latină tensus -„tensionat“), sunt substanţe tensioactive, care micşorează tensiunea superficială a lichidelor, favorizând dispersia altor substanţe care în mod normal nu se dizolvă în lichidul respectiv. Aceste substanţe sunt folosite la obţinerea emulsifianţilor. Un exemplu de folosire a surfactanţilor este la amestecul uleiului cu apa, care sunt de fapt insolubile una în cealaltă, iar în prezenţa tensidelor se formează o emulsie de apă cu ulei.

Dar de unde provin agenţii tensioactivi? Din păcate adesea sunt reziduuri chimice produse de om sau poluanţi evacuaţi în mare. Dar există şi cei de "origine naturală", creaţi de alge, peşti şi descompunerea vegetaţiei marine.

Nu ştim originea fenomenului care s-a prezentat pe coastele Naqoura, Liban, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., dar cu siguranţă un rol central l-a jucat vremea rea, care a agitat apele, a extins fenomenul şi a creat un spectacol sugestiv.

(Foto: Twitter/abbassrourbbc)

Dar atenţie, nu este recomandabil să atingeţi spuma maritimă. Surfactanţii, fie naturali sau artificiali, pot irita atât pielea, cât şi căile respiratorii ale omului, precum şi ale oricărui alt animal, de la păsări la câinii care merg pe plajă.

Mai multe informaţii aici. Foto: Twitter/abbassrourbbc.Video aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură