În Hawaii există o incredibilă plajă verde făcută din cristale semipreţioase antice (video)

Papakolea Beach, Hawaii
Papakolea Beach, Hawaii (captura video)

Pentru cei care nu ştiu cum să aleagă între albastrul mării şi verdele ierbii, în Hawaii există soluţia potrivită: plaja Papakolea, o plajă verde incredibilă, atât de rară încât există în doar trei alte locuri din lume.

Neobişnuita culoare verde oliv a nisipului este dată de concentraţia mare de olivină, un mineral de origine magmatică care conţine fier, nichel şi magneziu. Cristalele mari şi clare de olivină sunt apreciate ca pietre semipreţioase şi sunt folosite pentru crearea bijuteriilor.

„Cristalele verzi” din Papakolea provin de la Pu'u Mahana, un vulcan care nu erupe de mai mult de 49.000 de ani, situat chiar vizavi de plaja din Hawaii. Forţa erozivă a oceanului este cea care extrage acest mineral din rocile situate la baza vulcanului, permiţând astfel olivinei să se „rupă“ de cenuşă şi să ajungă pe plajă.

Frumuseţea atemporală a plajei Papakolea este protejată de izolarea sa: pentru a ajunge la această plajă trebuiesc parcurşi trei kilometri pe jos. Dar nu numai, pentru a călca pe acest nisip preţios, autorităţile din Hawaii au impus plata unei taxe de aproximativ 25 USD. Un tarif care încearcă să-i protejeze unicitatea.

Surse: Wikipedia.org, You Tube