Rusia reia furnizarea de gaz către Ucraina. Tensiunile încă persistă

În ciuda relaţiilor tensionate dintre Moscova şi Kiev, ca urmare a crizei separatiste din estul Ucrainei şi a anexării peninsulei Crimeea de catre Rusia, gigantul rus Gazprom a anunţat că a reluat livrările de gaze către Ucraina.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Compania rusească Gazprom a reluat luni livrările de gaze către Ucraina şi această măsură va ajuta Kievul să îşi acopere nevoile energetice în timpul lunilor friguroase de iarnă.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că livrările, care au fost suspendate în primăvară, au fost reluate după ce compania sa a primit 234 milioane de dolari dintr-un total de 500 milioane de dolari, conform Business Insider.

Acordul, care a fost semnat luna trecută cu ajutorul Uniunii Europene, va asigura că Ucraina primeşte gaz rusesc pentru şase luni, până în martie 2016.

Disputele trecute dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazului au dus la mai multe suspendări ale livrărilor de gaze. Într-unul dintre cazuri, în 2009, sistarea livrărilor către Ucraina a avut un impact major asupra livrărilor de gaze către ţările UE chiar în mijlocul iernii.

Iarna trecută, Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord de urgenţă asupra preţurilor la gaze. Acel acord a expirat şi în luna martie au început o serie de discuţii intermediate de UE pentru semnarea unui nou acord similar. Pe baza acestui acord Rusia a scăzut preţul la gaze impus Ucrainei, astfel încât acesta a ajuns la acelaşi nivel cu preţul oferit ţărilor învecinate – de la 251 dolari pe mia de metri cubi a scăzut la aproximativ 230 de dolari.

Comisia Europeană a promis Ucrainei ajutoare în valoare de cel puţin 500 milioane de dolari pentru acoperi livrările de gaze.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi suportul ruşilor pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei au tensionat relaţiile dintre cele două ţări.