Socialistul Vlad Bătrîncea: Unii deputaţi şi miniştri ai blocului ACUM vin cu declaraţii denigratoare la adresa PSRM şi instituţiei prezidenţiale

La afirmaţiile socialistului Vlad Bătrîncea privind unele nemulţumiri ale membrilor blocului ACUM, prim-ministrul Maia Sandu a răspuns că într-o democraţie există opinii diferite şi nu trebuie căutate pretexte pentru complicarea situaţiei deja dificile.
Vlad Bătrîncea, deputat PSRM (facebook.com / Vlad Bătrîncea)
Maria Maevschi
08.08.2019

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea consideră că în pofida acordurilor agreate între componentele coaliţiei de guvernământ formate de către Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor şi contrar caracterului cooperant al dialogului stabilit între şeful statului, preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul, în ultima perioadă se atestă o intensificare a mesajelor cu caracter geopolitic, care continuă practica politică speculativă de scindare a societăţii moldoveneşti.

„Ne expunem nedumerirea şi regretul asupra faptului că unii deputaţi şi miniştri exponenţi ai blocului ACUM vin cu declaraţii şi mesaje cu tentă geopolitică şi ideologică care riscă să afecteze enorm eforturile noastre de consolidare a societăţii şi de echilibrare a politicii externe promovate de statul nostru.

Atacurile verbale impardonabile la adresa unor parteneri strategici ai Republicii Moldova nu fac altceva decât să compromită eforturile noastre de scoatere a ţării din ghearele oligarhiei, să afecteze susţinerea de care actuala guvernare se bucură din partea partenerilor externi din Vest şi din Est”, a scris pe contul său de Facebook Bătrîncea, deputatul care a rupt harta României Mari în plenul Parlamentului R. Moldova.

Mesajele nechibzuite cu tentă geopolitică ar fi însoţite şi de declaraţii denigratoare la adresa PSRM şi instituţiei prezidenţiale, a opinat nemulţumit Bătrîncea, deşi între socialişti şi Preşedinţie nu ar trebui să fie nicio legătură.

Deputatul a mai susţinut că acest lucru este regretabil, întrucât nu contribuie în niciun mod la consolidarea coaliţiei de guvernământ, chiar dacă deputaţii Blocului ACUM au declarat în nenumărate rânduri că alianţa este una temporară şi nu se tinde spre consolidarea ei.

„Reamintim partenerilor de coaliţie, că noi cei din Partidul proprezidenţial al Socialiştilor am declarat de la bun început, că această majoritate parlamentară poate fi păstrată şi consolidată doar în condiţiile unui compromis şi dialog politic reciproc avantajos al PSRM şi blocului ACUM, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.

În acest sens insistăm pe semnarea de urgenţă, săptămâna viitoare, a acordului politic între PSRM şi blocul ACUM, unde vor fi trasate cu maximă claritate obiectivele politicii interne şi externe ale ţării, pentru a exclude astfel de situaţii, care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”, a conchis Bătrîncea.

Prim-ministrul Maia Sandu a răspuns afirmaţiilor socialiştilor subliniind că este firesc să existe opinii diferite şi nu trebuie căutate pretexte pentru a complica situaţia dificilă din ţară:

„Am decis să unim forţele noastre din parlament pentru a elimina căpuşa distructivă Plahotniuc. Am trecut peste neînţelegeri şi peste diferenţe de viziune, pentru că ştiam că dacă regimul rămâne încă un pic, din ţară nu va mai rămâne nimic. Noi, cei din ACUM, credem în democraţie. Noi credem că este firesc şi chiar necesar ca într-o democraţie să există opinii diferite, să existe contradicţii şi dreptul de a nu fi de acord. Este modul nostru de a fi şi aşa vom rămâne. Desigur, democraţia este fragilă. Însă aceste divergenţe nu pot fi piedici în calea scopului care ne-a determinat sa avem o înţelegere între ACUM şi PSRM. Dacă vrem să resetăm procesele democratice, să creăm instituţii independente, atunci haideţi să nu căutăm pretexte pentru a complica o situaţie dificilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor