Intelectuali din R. Moldova, către Igor Dodon: Consecinţele Operaţiunii Iaşi-Chişinău trebuie comemorate, nu sărbătorite

Organizând festivităţi cu ocazia a 75 de ani de la operaţiunea Iaşi-Chişinău, Dodon va proslăvi şi elogia regimul sovietic care a omorât şi persecutat mii de basarabeni, afirmă intelectuali de la Chişinău.
Protest anti-Dodon la concertul din PMAN (Operaţiunea Iaşi-Chişinău), a.2017
Protest anti-Dodon la concertul din PMAN (Operaţiunea Iaşi-Chişinău), a.2017 (europalibera.org)

Un grup de persoane, printre care istorici, scriitori şi interpreţi de la Chişinău consideră că manifestările culturale, pe care le pregăteşte preşedintele Igor Dodon pentru zilele de 23 şi 24 august când se vor împlini 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Molotov-Ribbentrop şi a Protocolului adiţional secret ar fi necugetate, urmărind să ponegrească memoria miilor de basarabeni care au devenit victime ale ocupaţiei sovietice instaurate în Basarabia după operaţiile militare din vara anului 1944.

Potrivit unui apel, semnatarii au invitat oamenii la un miting susţinând că 23 şi 24 august sunt zile de doliu, în care trebuie comemorată tragedia naţională, dar nu proslăvit şi elogiat regimul sovietic după cum planifică şeful statului. ”Igor Dodon trebuie oprit!”

„În 1939, în Basarabia erau atestaţi 5,2 milioane de locuitori, iar în 1952, dintre aceştia mai rămăsese 2,5 milioane. Deci, jumătate din populaţie dispăruse. Şi atunci ce serbăm noi la 24 august?”, s-a întrebat retoric scriitorul Nicolae Dabija în cadrul unei conferinţe de presă.

Interpreta Zinaida Bolboceanu a solicitat colegilor săi să refuze apariţia pe scenă în data de 24 august, la concertul organizat de Igor Dodon.

Istoricul Anatol Petrencu a ţinut să amintească că „în toiul operaţiilor militare din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe data de 24 august 1944, URSS a reanexat teritoriile, ocupate în iunie 1940, reluând vechea politica criminală de represiune şi deznaţionalizare, la care s-a adăugat forme noi de persecuţie împotriva populaţiei civile – înfometare, deportarea în masă şi altele”.

La 24 august, Igor Dodon planifică să marcheze a 75-a aniversare de la "eliberarea Chişinăului în cadrul operaţiunii Iaşi-Chişinău". De menţionat că după operaţia Iaşi-Chişinău, circa 150 de mii de bărbaţi din Basarabia au fost mobilizaţi şi trimişi să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50.000 dintre ei nu s-au mai întors acasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe