"Sistemul de sănătate din România este în comă profundă!" - Medici de familie şi pacienţi dau deşteptarea Guvernului

Exasperaţi de lipsa de reacţie a autorităţilor la problemele lor şi ale pacienţilor pe care-i îngrijesc, medicii de familie au ieşit în stradă cerând să fie ajutaţi să-şi facă meseria, nu împiedicaţi de birocraţie, penalităţi şi softuri care nu funcţionează.
Loredana Diacu
15.11.2017

alte articole

Protestul medicilor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.11.2017
Se încarcă player-ul...

UPDATE: În urma discuţiilor cu reprezentanţii medicilor de familie, premierul Tudose a afirmat că aceştia au dreptate să se plîngă de birocraţie şi a susţinut că se caută soluţii.

"Am avut împreună cu dl viceprim-ministru Ciolacu, cu dl ministru Bodog o discuţie, sper eu, bună cu reprezentanţii medicilor de familie. (...) Chiar au dreptate şi, din păcate, chiar au foarte multă dreptate. Spun din păcate fiindcă sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat şi medicii de familie s-au transformat sau au fost nevoiţi să se transforme mai mult în contabili decât să îşi facă meseria. Încercăm să găsim soluţii. Prima etapă este vineri, într-o consultare pe draft, şi de luni să încercăm, şi împreună cu Ministerul de Finanţe, să reglăm nişte lucruri", a declarat Tudose, citat de Agerpres, la începutul şedinţei de Guvern.

* * *

În jur de 1000 de medici de familie şi reprezentanţi ai unor asociaţii ale pacienţilor au protestat miercuri în faţa Guvernului, nemulţumiţi de disfuncţionalităţile din sistem. Protestul a început la ora 11:00, urmând ca la ora 12:00 o delegaţie a cadrelor medicale să intre la discuţii la Guvern.

Concret, medicii acuză birocraţia sufocantă din sistem, faptul că nu-şi pot trata cum trebuie pacienţii de teama de a nu fi sancţionaţi sau penalizaţi, lipsa unei finanţări adecvate, în timp ce reprezentanţii bolnavilor cronici acuză şi ei faptul că din cauza birocraţiei ce-i îngroapă pe medici nu-şi primesc medicamentele la timp.

O altă mare nemulţumire a medicilor este legată de modul în care funcţionează - de fapt, în care mai mult nu funcţionează - softurile Casei de Asigurări de Sănătate.

Pentru a atrage atenţia Guvernului asupra problemelor lor - probleme pe care medicii spun că le-au sesizat în repetate rânduri celor în drept, fără vreun rezultat - medicii au pus să sune un uriaş ceas deşteptător în Piaţă, doar-doar cei de la putere se vor trezi.

"(Ne-a scos în stradă n.r.) dorinţa de a putea profesa în România, de a putea arăta respect pacienţilor noştri, dorinţa de a-i putea aborda ca medici, nu ca funcţionari, ca nişte mânuitori de hârtii!

(Ne dorim n.r.) reducerea birocratizării, reducerea situaţiilor penibile în care, în loc să îi faci reţetă pacientului, îl trimiţi după scrisori medicale, dispariţia rolului de agent fiscal al medicului de familie, e aberant să vină pacientul cu patologie şi tu în loc să te ocupi de el să îi dai reţetă, să îl întrebi dacă are şi alte venituri decât cele din pensie; pare o glumă proastă, dar este realitatea şi dacă nu întrebi pacientul asta, dacă nu îi ceri cuponul de pensie, dacă nu îţi semnează că nu are şi alte venituri, vei fi penalizat. Asta nu e medicină. Noi ne dorim normalitate!", a declarat, pentru Epoch Times, dr. Remus Şipoş, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

"Sunt două categorii de nemulţumiri, una ar fi că lucrăm într-un contract abuziv în care drepturile profesionale şi posibilităţile noastre de a ne trata corect şi conform curiculei pacienţii sunt ignorate, acest contract ne impune sancţiuni şi penalităţi doar pentru că ne ajutăm pacienţii, sistemele informatice ale Casei de Asigurări îşi bat joc de pacient şi de noi, şi pe de altă parte, suntem parte a sistemului public de sănătate şi din păcate acest lucru a fost uitat, noi nu suntem salariaţi şi nouă ne-au crescut doar taxele!", a adăugat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina de Familie.

"Debirocratizare, ne-am săturat să plimbăm hârtii, să plimbăm pacienţii!", s-a plâns şi o doctoriţă care profesează în sectorul 5, opinând că principala problemă a sistemului medical este indiferenţa celor de la putere şi neglijarea poporului pe care îl au în păstorire.

La rândul său, Irimia Cezar, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, s-a plâns că pacienţii nu-şi primesc medicamentele la timp.

"Noi suntem solidari cu medicii noştri pentru că altă şansă ca pacienţi nu avem. Suntem corp comun şi în toată mişcarea asta nu vrem decât să reanimăm sistemul de sănătate din România care este în comă profundă. Nu se mai poate, am rămas fără medicamente, am rămas fără o parte a medicilor, de aceea ne-am hotărât să rămânem alături de ei, să nu îi pierdem şi pe aceştia.

Plini de hârţogăraie, dumnealor nu au timpul necesar să se ocupe de noi, iar noi nu avem acces la tratamente şi investigaţii. Suntem amânaţi, minţiţi iar cancerul nu se tratează cu promisiuni şi miniciuni ci cu medicamente recomandate de doctori şi primite la timp de pacienţi, deci trebuie să schimbăm într-adevăr ceva şi pacientul să fie în centrul sistemului", a declarat Irimia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor