Siria şi Pentagonul sunt dispuse să coopereze împotriva Statului Islamic

Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două  ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au  zburat deasupra Mării Baltice.
Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au zburat deasupra Mării Baltice. (MARCELLO PATERNOSTRO / AFP / Getty Images)

Siria a anunţat, marţi, că este dispusă să coopereze cu Statele Unite pentru a elimina forţele Statului Islamic de pe teritoriul său, însă cu condiţia ca Statele Unite să nu lanseze atacuri aeriene împotriva ţintelor din Siria fără permisiunea Damascului.

Pentagonul a început să pregătească planurile pentru atacurile aeriene ce vor ţinti reprezentaţii Statului Islamic de pe teritoriile siriene. Atacurile sunt menite să oprească operaţiunile grupării şi să-i elimine pe liderii cheie.

Atacurile aeriene americane de până acum s-au limitat la forţele Statului Islamic din Irak care ameninţau bazele americane din oraşele Bagdad şi Erbil sau populaţia civilă irakiană. Bombardamentele au stopat avansul grupării în nordul Irakului, dar au lăsat centrul de putere din Siria practic neatins.

Pe timpul săptămânii, Statul Islamic a capturat o bază a forţelor aeriene siriene, întărind controlul asupra teritoriilor din jurul oraşului Raqqa. Zona este departe de capitala Damasc, iar Pentagonul crede că sistemul de apărare antiaeriană sirian nu ar reprezenta o ameninţare pentru avioanele militare americane.

Şeful Statului Major Interarme american, generalul Martin Dempsey, a declarat, duminică, că nu există nicio dovadă că Statul Islamic complotează activ să atace Statele Unite şi Europa, sugerând că armata americană n-ar trebui să intervină împotriva grupului ultra-violent.