Pentagonul testează fără succes o nouă rachetă hipersonică

(Win McNamee / Getty Images)

Pentagonul a efectuat azi un test cheie al unei noi rachete de viteză hipersonică care face parte dintr-un program de dezvoltare a unor arme care pot ataca orice loc de pe glob în numai 30 de minute.

Zborul test al Armei Avansate Hipersonice a Armatei a avut loc luni dimineaţă, în Complexul de Lansare Kodiak de pe insula Kodiak, Alaska, au declarat oficialii americani din apărare. Testul a înregistrat un eşec la scurt timp după decolare.

Racheta a fost propulsată în apropierea spaţiului extraterestru şi apoi a alunecat spre Poligonul de Teste Reagan de pe atolul Kwajalein, în sudul Pacificului, atingând o viteză de câteva mii de kilometri pe oră.

Distanţa zborului a fost în jur de 6.270 de kilometri iar într-un test anterior racheta a ajuns la poligon într-un timp de aproape 30 de minute. Prima rachetă testată a atins o viteză apropiată de Mach 5 sau de aproape 5.800 de kilometri pe oră.

Noua rachetă este un element cheie al programului Prompt Global Strike care produce arme de viteză mare cu focoase convenţionale capabile să lovească rapid ţinte la mare distanţă. Sistemul este proiectat să atace terorişti sau zonele de stocare sau dezvoltare a armelor de distrugere în masă şi a rachetelor care sunt descoperite şi trebuiesc distruse.

Zborul de test, al doilea pentru noua armă, a avut loc la aproximativ trei săptămâni după ce Beijingul a efectuat un al doilea test de zbor pentru noua sa rachetă hipersonică de planare Wu-14. Testul Wu-14 face parte dintr-un sistem despre care serviciile de informaţii ale Statelor Unite susţin că va fi folosit pentru a lansa arme nucleare şi posibil rachete convenţionale cu rază lungă împotriva navelor.

Analiştii din apărare au anunţat că Wu-14 pare să facă parte din versiunea chineză a Prompt Global Strike. Se crede că Wu-14 poate călători la o viteză de până la Mach 10 sau aproape de 12.800 de kilometri pe oră.

Arma hipersonică a Pentagonului este inclusă în programul de arme hipersonice şi este considerată un candidat de vârf pentru producţiile viitoare. Un alt sistem hipersonic favorizat de Pentagon este X-51 – o armă cu propulsare supersonică şi o rachetă ghidată prin croazieră.

O altă armă, Hypersonic Technology Vehicle-2, are nişte probleme în dezvoltare. O variantă ar fi avionul spaţial X-37B considerat o armă hipersonică care poate fi folosită în programul Prompt Global Strike.

De asemenea, Rusia este foarte implicată într-un asemenea proiect.