General american: şansele unei acţiuni militare ruseşti în Irak sunt minime

SUA a primit asigurări din partea Bagdadului că, pe moment, nu a cerut ruşilor să desfăşoare operaţiuni împotriva Statului Islamic în Irak.
Generalul american Joseph Dunford.
Generalul american Joseph Dunford. (Captură Foto)

Un ofiţer militar american de rang înalt a afirmat că şansele ca Rusia să desfăşoare o acţiune militară împotriva Statului Islamic în Irak în viitorul apropiat sunt minime, conform RFE/RL.

Generalul de Marină Joseph Dunford, şeful Statului Major american, a făcut acest comentariu marţi în timpul unei vizite în Irak, prima sa vizită în această ţară de când a preluat noua funcţie.

Campania militară rusească în Siria şi participarea Rusiei, alături de Iran, Siria şi Irak, la un centru comun de informaţii cu sediul în Bagdad a generat unele temeri în Washington.

Premierul irakian Haider al-Abadi şi-a exprimat sprijinul faţă de un posibil atac al forţelor militare ruse asupra poziţiilor Statului Islamic în Irak, declarând la o conferinţă de presă ce a avut loc în 1 octombrie că ar putea permite Rusiei să desfăşoare operaţiuni aeriene împotriva jihadiştilor în Irak, dacă Moscova se oferă să facă acest lucru.

Totuşi, Dunford, a declarat că Abadi şi ministrul irakian al Apărării Khaled al-Obeidi l-au asigurat că nu caută ajutorul ruşilor.

“Le-am spus că ne va fi foarte greu să le oferim sprijinul de care au nevoie dacă ruşii desfăşoară la rândul lor operaţiuni aici [în Irak]”, a declarat Dunford reporterilor după discuţiile sale cu oficiali irakieni.

“Atât ministrul Apărării cât şi premierul au declarat că nu există în acest moment nicio cerere pentru a obţine sprijinul ruşilor, şi că aceştia nu le-au cerut să intervină şi să desfăşoare operaţiuni.”

În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe