SUA şi Rusia au ajuns la un acord privind evitarea ciocnirilor în spaţiul aerian sirian

Rusia şi SUA au căzut de acord asupra unor protocoale de siguranţă aeriană în Siria pentru a evita riscul unor coliziuni între avioanele celor două forţe care acţionează în ţara arabă. Totuşi, SUA a declarat că acordul nu include şi alte aspecte legate de strategia Rusiei în Siria.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

SUA şi Rusia au semnat marţi un “memorandum de înţelegere” privind stabilirea unui set de reguli pentru spaţiul aerian sirian. Obiectivul este acela de a reduce riscul unor coliziuni aeriene şi a declanşării unui conflict între avioanele ruşilor şi cele ale coaliţiei conduse de SUA care acţionează în Siria.

“Există o serie de protocoale în vigoare care intenţionează să reducă orice risc pentru un incident aerian între echipajele noastre aeriene şi cele ruseşti”, a declarat Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului. “Dacă ei respectă aceste protocoale, atunci nu va exista riscul unui conflict cu echipajele aeriene ruseşti deasupra Siriei.”

La o conferinţă de presă, Cook a discutat în linii mari despre acord, adăugând că SUA a acceptat cererea Rusiei de a menţine secrete detaliile textului, conform Deutsche Welle.

Măsurile de securitate includ folosirea unor frecvenţe de comunicare specifice avioanelor, sau menţinerea unei distanţe sigure între avioanele celor două forţe. În ultimele săptămâni, avioanele de luptă ruseşti şi americane au zburat la distanţe mici, existând riscul unor ciocniri între ele.

În plus, cele două tabere vor crea o “linie de comunicare terestră” ca o măsură de rezervă pentru comunicarea dintre cele două armate. “SUA şi Rusia vor forma un grup de lucru pentru a discuta orice chestiuni legate de implementare”, a adăugat Cook.

Deşi cele două ţări au căzut de acord asupra regulilor pentru siguranţa aeriană, viziunea fiecăreia asupra acestui acord diferă mult. Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov a declarat că memorandumul de înţelegere “arată un potenţial mare pentru cooperarea dintre Rusia şi SUA, inclusiv în lupta împotriva terorismului, pe care suntem pregătiţi să o extindem şi să o consolidăm”. El a mai susţinut că acordul este un pas pozitiv înainte, cu o importantă semnificaţie practică.

De cealaltă parte, SUA a denunţat rapid orice zvonuri privind crearea unei alianţe cu ruşii şi a criticat tacticile Rusiei în Siria. Administraţia preşedintelui Barack Obama susţine că loviturile aeriene ruseşti vizează în principal forţele rebele care luptă împotriva guvernului sirian, în loc să bombardeze poziţiile grupului terorist Statul Islamic. “Continuăm să credem că strategia Rusiei în Siria este contraproductivă şi că suprijinul lor pentru regimul Assad doar va înrăutăţi conflictul civil din Siria”, a susţinut Cook.

“Faptul că a trebuit să recurgem la un memorandum de înţelegere este un indiciu privind temerile noastre în legătură cu activităţile Rusiei, dar şi o indicaţie a dorinţei noastre de a colabora cu ruşii când este în interesul nostru”, a adăugat Cook.

Coaliţia condusă de SUA a atacat poziţiile Statului Islamic începând cu septembrie 2014, în timp ce campania rusească de bombardamente în Siria a fost declanşată la sfârşitul lunii trecute.