Assad vizitează Moscova pentru a-l curta pe marele şef de la Kremlin

Kremlinul susţine că preşedintele sirian Bashar al-Assad şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat în capitala rusă despre situaţia din Siria.
Vladimir Putin împreună cu Bashar al-Assad la Moscova, 21 octombrie 2015
Vladimir Putin împreună cu Bashar al-Assad la Moscova, 21 octombrie 2015 (ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images)

Preşedintele sirian a zburat marţi seară la Moscova pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin, aceasta fiind prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului sirian în 2011.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că în timpul discuţiilor Assad l-a informat pe liderul rus în legătură cu planurile forţelor guvernamentale în lupta împotriva teroriştilor din Siria.

Peskov a declarat că cei doi şefi de stat au avut o discuţie lungă, adăugând că o parte din aceasta s-a desfăşurat în prezenţa legiuitorilor de top din Rusia.

În timpul negocierilor, Putin i-a declarat lui Assad că Rusia este pregătită să contribuie nu numai la lupta împotriva terorismului, ci şi la găsirea unei soluţii politice la criza din Siria.

Putin a mai afirmat că cel puţin 4.000 de cetăţeni din fosta Uniune Sovietică luptă alături de teroriştii din Siria, adăugând: “Nu putem să îi lăsăm să apară în Rusia.”

Assad, care s-a întors astăzi acasă, a declarat că apreciază sprijinul ruşilor în ofensiva împotriva teroriştilor din Siria.

În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statul Islamic.

SUA şi aliaţii săi au subliniat în repetate rânduri că războiul din Siria se poate termina doar pe cale paşnică, printr-o soluţie politică, care prevede în cele din urmă retragerea de la putere a lui Assad.

Totuşi, intervenţia rusă în Siria s-ar putea dovedi a fi costisitoare pentru Moscova ţinând cont de faptul că ofensiva siriană împotriva rebelilor nu se desfăşoară conform aşteptărilor. O acţiune militară pe termen lung, fără câştiguri tangibile pentru regimul sirian, ar putea eroda efectul propagandistic al campaniei ruseşti de bombardamente.

Mai mult, loviturile aeriene ruseşti ar putea provoca pierderi mari în rândul civililor, declanşând furia sirienilor civili şi a grupurilor pentru drepturile omului.