Secretarul american de stat: Hong Kong nu mai este o regiune autonomă

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a certificat, pe 27 mai, că Hong Kong nu mai este o regiune autonomă din China, ca urmare a mişcării recente a regimului chinez de a înăspri controlul asupra oraşului.

"Astăzi, am raportat Congresului că Hong Kong nu mai este o regiune autonomă din China, având în vedere faptele din teren", a afirmat Pompeo într-o postare pe Twitter. "Statele Unite sunt alături de oamenii din Hong Kong."

Conform Legii privind drepturile omului şi democraţia din Hong Kong - din 2019 - secretarul de stat trebuie să certifice în fiecare an dacă Hong Kong este suficient de autonom de regimul comunist pentru a justifica privilegiile comerciale speciale acordate de Statele Unite.

Teritoriul, fostă colonie britanică, a revenit sub suveranitatea chineză în 1997, Beijingul promiţând să-i păstreze autonomia şi libertăţile în cadrul principiului „o ţară, două sisteme”.

Pompeo a certificat astăzi Congresului că Hong Kong nu justifică un tratament special în conformitate cu legislaţia Statelor Unite. Privilegiile includ domeniile comerţului, investiţiilor şi imigraţiei şi produc excepţii de miliarde de dolari la tarifele care nu sunt aplicate mărfurilor din Hong Kong.

"Nicio persoană rezonabilă nu poate afirma astăzi că Hong Kong păstrează un grad ridicat de autonomie faţă de China", a spus el într-un comunicat.

Nu este clar dacă administraţia Trump va proceda la revocarea privilegiilor speciale din Hong Kong, lucru care necesită un ordin executiv al preşedintelui. Departamentul de Stat nu a răspuns la o întrebare a reporterului The Epoch Times în acest sens.

Dar Secretarul de stat american a descris recentele planuri ale Beijing-ului de a impune o lege de securitate naţională asupra Hong Kong-ului, ocolind parlamentul oraşului, drept o „decizie dezastruoasă”, adăugând că acţiunea a fost „doar cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni care subminează fundamental autonomia şi libertăţile în Hong Kong“.

El a adăugat: „În timp ce Statele Unite au sperat cândva că Hong Kong-ul liber şi prosper va oferi un model pentru China autoritară, acum este clar faptul că regimul chinez modelează Hong Kong după sine”.

Beijing a declarat recent că ar lua contramăsuri dacă Statele Unite ar impune sancţiuni din cauza evoluţiilor recente din Hong Kong.

Preşedintele Donald Trump a declarat marţi reporterilor că administraţia sa intenţionează să ia măsuri ca răspuns la mişcarea regimului „înainte de sfârşitul săptămânii”, dar nu a dat detalii.

Prin intermediul secretarului de presă al Casei Albe, Trump a mai spus că nu are certitudinea că Hong Kong ar putea rămâne un hub financiar global „dacă va fi preluat de China”.

Decizia lui Pompeo survine la câteva ore după ce mii de persoane au ieşit în stradă în Hong Kong, pentru a se opune unui nou proiect de lege care ar incrimina "nerespectarea" imnului naţional comunist chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe