Oraşul Macao interzice priveghiul de comemorare a masacrului din Piaţa Tiananmen

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

Macao a interzis comemorarea anuală a masacrului din Tiananmen, invocând probleme de sănătate generate de pandemia de virus Wuhan.

Regiunea administrativă specială a înregistrat 45 de cazuri de coronavirus, iar, dintre ele, ultimul pacient s-a recuperat şi a fost eliberat marţi.

Oraşul, care a impus măsuri stricte la începutul pandemiei, a înregistrat zero decese şi niciun caz nou în ultimele 41 de zile.

Avocatul Au Kam San din partea grupului care organizează protestele - Uniunea pentru Dezvoltare Democratică - a declarat Agenţiei de ştiri Macao că va aduce refuzul în faţa Curţii de Apel.

Interzicerea comemorării în Macao este prima de acest gen.

Masacrul de la Tiananmen a avut loc pe 4 iunie 1989, încheind luni de manifestaţii ale studenţilor chinezi care cereau stârpirea corupţiei endemice din sânul Partidului Comunist Chinez.

Se estimează că mii de oameni au fost omorâţi de armata Partidului Comunist Chinez când tancuri şi trupe au fost desfăşurate împotriva protestatarilor paşnici şi neînarmaţi din Beijing.

Comemorările sunt ţinute în fiecare an la Macao şi Hong Kong în amintirea celor ucişi de Partid.

Oricine doreşte să găzduiască şedinţe sau demonstraţii în public trebuie să anunţe în scris Forţa de Poliţie a Securităţii Publice (CPSP) din Macao. "Nu credem că [decizia CPSP] este justificată şi vom planifica următoarea mutare după ce instanţa va lua o decizie", a spus Au pentru MNA, potrivit Macao Business.

La începutul acestei luni, Macao a interzis o expoziţie de fotografie în aer liber organizată de Uniune despre masacru, motivând neclar cu lipsa unor „atribuţii şi competenţe”.