Partidul Comunist Chinez redeschide sezonul de vânătoare în Hong Kong - Sute de persoane ridicate, jurnalişti luaţi în vizor [video]

Noi proteste în Hong Kong, 10 mai 2020
Noi proteste în Hong Kong, 10 mai 2020 (Lawrence/AFP via Getty Images)

Hong Kong a înregistrat cele mai severe arestări în masă din ultimele câteva luni, în momentul în care autorităţile au încercat să disperseze protestele pro-democraţie planificate de Ziua Mamei.

Poliţia din Hong Kong a arestat pe 11 mai în jur de 230 de protestatari, cu vârste cuprinse între 12 şi 65 de ani, acuzându-i de adunare ilegală şi agresarea poliţiei.

Temeri suplimentare sunt generate şi de transparenţa tot mai redusă a măsurilor luate de regimul pro-comunist, mai ales după ce un comunicat al poliţiei nu a dezvăluit identitatea celor arestaţi.

Alte 19 persoane au fost amendate pentru încălcarea unui regulament privind sănătatea, care interzice adunarea publică în grupuri de peste opt persoane.

Manifestările în masă, stârnite de temerile influenţei crescânde a Partidului Comunist Chinez în centrul financiar, au izbucnit în iunie 2019, după ce Beijing-ul a încercat să submineze sistemul de justiţie al oraşului prin introducerea unui pachet legislativ care să permită extrădarea în China a celor suspecţi de încălcarea legislaţiei chineze, pentru a fi deferiţi tribunalelor controlate de Partid.

Deşi protestele s-au oprit după 5 luni din cauza izbucnirii pandemiei de virus Wuhan, protestatarii au reînceput manifestaţiile la sfârşitul săptămânii după un val de arestări recente ale activiştilor pro-democraţie şi interferenţa reînnoită a Beijing-ului asupra politicienilor locali.

Sute de persoane s-au adunat în centrele comerciale din oraş duminică după-amiază pentru a scanda sloganuri şi a cânta cântece de protest, după ce poliţia nu a autorizat un marş de Ziua Mamei, menţionând reglementări care interziceau întrunirile publice pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Poliţia anti-revoltă a dispersat mulţimile în scurt timp, folosind spray-uri lacrimogene, inclusiv în interiorul unui centru comercial.

Printre cei arestaţi s-a numărat Roy Kwong, parlamentar al Partidului Democrat, care a fost trântit pe jos de poliţie. Un ofiţer şi-a apăsat genunchiul pe capul lui Kwong, conform filmărilor protestatarilor. Kwong, care a fost acuzat de conduită dezordonată, a fost una dintre cele 18 persoane internate luni pentru răni provocate în timpul evenimentelor, a declarat Autoritatea Sanitară din Hong Kong.

Brutalitatea poliţiei asupra protestatarilor, care a declanşat deja numeroase cereri de anchetă independentă anul trecut, a determinat un nou torent de plângeri după evenimentele de duminică.

În timp ce protestele au continuat noaptea în zona Mong Kok, poliţia a tras cu gaze lacrimogene către jurnalişti şi a efectuat operaţiuni de reţinere şi percheziţie a ziariştilor prezenţi la faţa locului.

Un reporter al publicaţiei locale Apple Daily a leşinat după ce a fost trasă din mulţime de un ofiţer de poliţie şi imobilizată pentru aproximativ 20 de secunde, potrivit site-ului.

TMHK, o platformă de jurnalişti independenţi open source, a declarat că ofiţerii au forţat un fotograf să stea în genunchi mai bine de o oră şi l-au ţinut la pământ apăsând-l pe gât. Fotoreporterul a fost ţinut pe jos în timp ce pulberea lacrimogenă curgea de pe puştile ofiţerilor care trăgeau cu cartuşe în mulţime.

Asociaţia jurnaliştilor din Hong Kong, împreună cu alte asociaţii media locale, au emis o declaraţie comună pe 11 mai condamnând poliţia pentru „atacarea” şi „umilirea” reporterilor.

„Spre sfârşitul anului trecut, forţa de poliţie şi-a schimbat deviza în 'serveşte şi protejează Hong Kong-ul cu onoare, responsabilitate şi loialitate.'.. dar comportamentul lor în ultimul an şi faptele comise aseară au fost contrare acestor afirmaţii şi valori”, a notat asociaţia.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe