China ameninţă cu represalii în cazul în care SUA se hotărăşte să susţină mişcarea pro democraţie din Hong Kong

Război urban anti comunism în Hong Kong
Război urban anti comunism în Hong Kong (Sam Lee/United Social Press)

Pe 25 mai, regimul comunist chinez a avertizat că va lua măsuri dacă Statele Unite vor încerca să "submineze interesele Chinei" în Hong Kong. Comentariile au survenit ca răspuns la avertismentele administraţiei Trump despre potenţialele sancţiuni care ar putea fi aplicate unor oficiali chinezi dacă Partidul Comunist Chinez va înainta o lege "a securităţii naţionale" care să fie aplicată Hong Kong-ului, pentru a înnăbuşi protestele anti-comuniste din oraş.

Robert O'Brien, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat pentru postul NBC, pe 24 mai, că proiectul de legislaţie poate duce la sancţiuni, în conformitate cu Legea privind drepturile omului şi democraţia din Hong Kong votată în 2019. În conformitate cu această lege federală, secretarul de stat trebuie să certifice în fiecare an dacă regiunea autonomă Hong Kong se mai bucură de suficiente libertăţi pentru a justifica privilegiile comerciale acordate de Statele Unite.

Legislaţia deschide, de asemenea, calea pentru aplicarea de sancţiuni împotriva oficialilor chinezi şi ai oraşului Hong Kong implicaţi în abuzuri ale drepturilor civile.

„Se pare că, odată cu această lege de securitate naţională, vor prelua practic Hong Kong-ul şi dacă se va întâmpla acest lucru… secretarul Pompeo va fi probabil incapabil să certifice că Hong Kong menţine un grad [suficient de] ridicat de autonomie şi, în acest caz, vor exista sancţiuni impuse Hong Kong-ului şi Chinei”, a declarat O'Brien.

Săptămâna trecută Beijing-ul a confirmat că aşa-zisul său parlament comunist ar urma să promoveze o lege de securitate naţională pentru Hong Kong, ocolind parlamentul centrului financiar.

Aşa-numita lege a "securităţii naţionale" ar interzice secesiunea, subversiunea, terorismul şi interferenţele străine şi ar putea duce la acordarea de jurisdicţie în Hong Kong agenţiilor Ministerului Securităţii Publice, infamul braţ care zdrobeşte dizidenţa chineză.

Intenţia regimului comunist chinez a stârnit nelinişti în Hong Kong şi a atras condamnări internaţionale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a spus reporterilor în cadrul unei declaraţii de presă pe 25 mai că Beijingul a trimis scrisori către Washington în care a criticat vehement comentariile lui O'Brien potrivit cărora legea de securitate pentru Hong Kong ar putea duce la sancţiuni din partea SUA.

Wang Yi, ministrul de externe al Chinei, a declarat, de asemenea, în 25 mai, că regimul „nu va permite nicio imixtiune externă” în Hong Kong şi a citat protestele pro-democraţie din 2019 ca motiv al introducerii noii legi.

Regimul comunist a acuzat în mod constant „forţele străine” de promovarea protestelor în masă împotriva unui proiect de lege de extrădare, care ar fi permis ca oamenii din Hong Kong să fie duşi pe continent pentru a fi judecaţi în instanţele controlate de regim, subminând astfel sistemul de Justiţie independent al centrului financiar din Asia de Sud-Est.

O’Brien este de părere că evoluţia va pune în pericol şi statutul oraşului Hong Kong de hub financiar internaţional.

"Nu văd cum poate să rămână [industria financiară]", a spus el. „Un motiv pentru care au venit la Hong Kong este pentru că acolo funcţiona un stat de drept, există un sistem de întreprindere liberă, sistem capitalist, democraţie şi alegeri legislative locale. Dacă toate aceste lucruri dispar, nu sunt sigur cum poate rămâne comunitatea financiară acolo".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe