Se încinge disputa comercială cu Beijingul. Trump anunţă noi tarife la produse în valoare de 200 miliarde USD

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez, Xi Jinping.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez, Xi Jinping. (Getty Images)

Donald Trump a ameninţat că va aplica noi tarife la importurile chineze, amplificând temerile legate de un război comercial tot mai dur. Preşedintele american a ameninţat că va adopta sancţiuni suplimentare dacă Beijingul – care acuză SUA de “şantaj” - va răspunde cu propriile măsuri.

Preşedintele american Donald Trump a precizat că a cerut oficialilor să vizeze importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (172 miliarde de euro) şi a ameninţat că va creşte şi mai mult tarifele la exporturile chineze în SUA, dacă va întâmpina rezistenţă din partea Beijingului.

Într-o declaraţie publicată luni seara de Casa Alba, Trump a declarat că noile tarife americane ar intra in vigoare “in cazul in care China refuză să îşi schimbe practicile şi, de asemenea, dacă insistă să meargă mai departe cu noile tarife pe care le-a anunţat recent”, potrivit CNBC.

Măsurile propuse au provocat marţi agitaţie pe pieţele globale de acţiuni, iniţial slăbind atât dolarul cât şi yuanul chinez, potrivit Deutsche Welle.

Bursa din Hong Kong a înregistrat pierderi de 3,1%, iar cea din Shanghai a scăzut cu 3,8%, ajungând la cel mai redus nivel de la jumătatea anului 2016. Bursa din Tokyo a înregistrat pierderi de 1,8%, în timp ce bursa din Seul 1,5%. În dimineaţa zilei de marţi, bursa de la Londra a scăzut cu 0,8%, cea din Paris 1,3% şi cea din Frankfurt 1,5%.

Trump a declarat că impunerea de către China de tarife la unele produse americane – care a avut loc ca răspuns la propriile tarife anunţate de Washington împotriva unor importuri chineze – este o măsură “inacceptabilă”.

“Cea mai recentă acţiune a Chinei indică în mod evident determinarea acesteia de a menţine SUA într-un dezavantaj permanent şi nedrept, lucru care este reflectat în deficitul nostru masiv de 376 miliarde de dolari în produse”, a precizat preşedintele american.

Pe lângă importurile chineze în valoare de 200 miliarde de dolari ce vor fi vizate de Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, Trump a afirmat că vor fi impuse tarife suplimentare la alte produse chineze în valoare de alte 200 miliarde de dolari în cazul în care Beijingul va decide să răspundă cu măsuri similare.

O temere fundamentală a administraţiei SUA – şi motivul sancţiunilor iniţiale – este furtul de proprietate intelectuală desfăşurat de companiile chineze.

Ministerul chinez al Comerţului a condamnat anunţul, precizând că Washingtonul se implică într-o “practică a presiunii şi şantajului extrem”.

“Dacă SUA acţionează iraţional şi emite o listă, atunci China nu va avea nicio alternativă decât să ia măsuri cuprinzătoare... şi contramăsuri dure”, a susţinut Ministerul.

Săptămâna trecută, Trump a anunţat tarife de 25% la sute de produse în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari, importate din China. La rândul său, Beijingul a răspuns rapid, anunţând noi tarife la produsele importate din SUA.

Iniţial, China a vizat 545 de produse americane, evaluate la 34 miliarde de dolari, inclusiv soia – un export major american în China – precum şi alte produse agricole şi automobile. De asemenea, Beijingul a creat o listă de produse energetice şi chimice în valoare de 16 miliarde de dolari care urmează să fie taxate la o dată ulterioară.

La început nu a fost clar dacă noile tarife americane ar putea fi puse în aplicare, în condiţiile în care oficialii din Washington încă sunt în procesul identificării produselor chineze ce vor fi vizate. Prima rundă de tarife punitive aplicate de ambele părţi ar urma să intre în vigoare în 6 iulie.

Tarifele americane asupra produselor chineze reprezintă doar o componentă a ofensivei comerciale a preşedintelui Trump, care face parte din agenda sa “America First” (America pe primul loc). Tarife de 25% şi 10% au fost impuse la importurile de oţel şi, respectiv, aluminiu din Uniunea Europeană, Mexic şi Canada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe