Fiasco-ul de la summitul G7 provoacă nesiguranţă imensă în rândul exportatorilor germani

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Camera de Comerţ şi Industrie a Germaniei (DIHK) a susţinut luni că disputa comercială tot mai intensă cu SUA provoacă o mare nesiguranţă în rândul exportatorilor germani care sunt împovăraţi în mod indirect de sancţiunile americane adoptate împotriva Iranului şi Rusiei.

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras sprijinul pentru comunicatul comun asupra căruia au convenit liderii G7 în Canada în weekend, comunicat ce a menţionat necesitatea unui comerţ “liber, loial şi reciproc benefic” şi importanţa luptei împotriva protecţionismului.

“Disputa comercială duce în prezent la o nesiguranţă considerabilă în rândul companiilor germane care fac afaceri în străinătate”, a declarat Volker Treier, şeful departamentului pentru comerţ extern în cadrul DIHK, într-un interviu acordat Reuters.

“Fiasco-ul de la summitul G7 arată cât de adânc este dezacordul politic şi ce pericole ar putea apărea”, a adăugat Treier.

Tarifele americane la importurile de oţel şi aluminiu [din Canada, Mexic şi Uniunea Europeană] şi posibilele taxe suplimentare pentru importurile de automobile încalcă în mod evident normele internaţionale, a precizat Treier, potrivit Reuters.

În calitate de cel mai mare exportator al Europei în Statele Unite şi cu peste 1 milion de locuri de muncă germane în joc, Berlinul este disperat să evite războiul comercial dintre UE şi SUA.

Treier a precizat că sancţiunile impuse unilateral de SUA împotriva Rusiei şi Iranului reprezintă de asemenea o povară tot mai mare pentru economia germană.

Din cauza efectelor extra-teritoriale ale sancţiunilor americane, multe companii germane îşi reduc în prezent operaţiunile din străinătate şi suspendă eforturile de a dezvolta noi afaceri, a menţionat el.

Exporturile germane către SUA, cea mai mare piaţă de export a Germaniei după blocul UE, deja au scăzut uşor de la începutul anului.

“Aceasta înseamnă că previziunile de export ale DIHK – privind creşterea exporturilor germane de peste 5% în SUA – deja sunt mai mult decât problematice”, a mai afirmat Treier, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie