Fiasco-ul de la summitul G7 provoacă nesiguranţă imensă în rândul exportatorilor germani

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Camera de Comerţ şi Industrie a Germaniei (DIHK) a susţinut luni că disputa comercială tot mai intensă cu SUA provoacă o mare nesiguranţă în rândul exportatorilor germani care sunt împovăraţi în mod indirect de sancţiunile americane adoptate împotriva Iranului şi Rusiei.

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras sprijinul pentru comunicatul comun asupra căruia au convenit liderii G7 în Canada în weekend, comunicat ce a menţionat necesitatea unui comerţ “liber, loial şi reciproc benefic” şi importanţa luptei împotriva protecţionismului.

“Disputa comercială duce în prezent la o nesiguranţă considerabilă în rândul companiilor germane care fac afaceri în străinătate”, a declarat Volker Treier, şeful departamentului pentru comerţ extern în cadrul DIHK, într-un interviu acordat Reuters.

“Fiasco-ul de la summitul G7 arată cât de adânc este dezacordul politic şi ce pericole ar putea apărea”, a adăugat Treier.

Tarifele americane la importurile de oţel şi aluminiu [din Canada, Mexic şi Uniunea Europeană] şi posibilele taxe suplimentare pentru importurile de automobile încalcă în mod evident normele internaţionale, a precizat Treier, potrivit Reuters.

În calitate de cel mai mare exportator al Europei în Statele Unite şi cu peste 1 milion de locuri de muncă germane în joc, Berlinul este disperat să evite războiul comercial dintre UE şi SUA.

Treier a precizat că sancţiunile impuse unilateral de SUA împotriva Rusiei şi Iranului reprezintă de asemenea o povară tot mai mare pentru economia germană.

Din cauza efectelor extra-teritoriale ale sancţiunilor americane, multe companii germane îşi reduc în prezent operaţiunile din străinătate şi suspendă eforturile de a dezvolta noi afaceri, a menţionat el.

Exporturile germane către SUA, cea mai mare piaţă de export a Germaniei după blocul UE, deja au scăzut uşor de la începutul anului.

“Aceasta înseamnă că previziunile de export ale DIHK – privind creşterea exporturilor germane de peste 5% în SUA – deja sunt mai mult decât problematice”, a mai afirmat Treier, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie