Scoţia interzice cultivarea plantelor modificate genetic

Pericolul consumului produselor din organisme modificate genetic.
Pericolul consumului produselor din organisme modificate genetic. (youtube.com)

Guvernul scoţian a luat decizia de a interzice cultivarea plantelor modificate genetic pe teritoriul ţării. Decizia, care a fost anunţată duminică, este în conformitate cu reglementările introduse de Uniunea Europeană la începutul acestui an, susţin oficialii scoţieni, citaţi de AFP.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Executivul scoţian, reglementările UE permit ţărilor să decidă dacă vor să crească sau nu culturi modificate genetic.

"Guvernul scoţian va prezenta în scurt timp o cerere ca Scoţia să fie exclusă de pe lista ţărilor care permit culturile modificate genetic, inclusiv a diferitelor tipuri de porumb modificat genetic a căror cultivare a fost deja aprobată, precum şi a altor şase culturi modificate genetic, care sunt în curs de autorizare", se precizează în comunicat.

Între timp, secretarul Afacerilor Rurale din Scoţia, Richard Lochhead, a declarat că Guvernul scoţian nu este pregătit să "joace jocuri de noroc" cu viitorul sectorului alimentar al ţării, care se ridică la 14 miliarde de lire sterline.

Măsura oficialilor scoţieni a fost, în general, salutată de grupurile de mediu care se tem de efectele nocive ale unor astfel de culturi. De cealaltă parte, Scott Walker, director executiv al uniunii agricole, NFU Scoţia, susţine că a fost dezamăgit de decizia Guvernului.

"Alte ţări se bucură de biotehnologia asta. Noi ar trebui să fim deschişi să facem acelaşi lucru aici, în Scoţia", a declarat Scott Walker.

Guvernul scoţian, care are sediul în Edinburgh, este responsabil pentru adoptarea unor astfel de politici interne, inclusiv politici agricole, încă din 1999 când i-a fost transferată o parte din puterea Guvernului britanic de la Londra.

În prezent, plantele modificate genetic nu sunt cultivate pentru uz comercial în Marea Britanie, deşi Guvernul de la Londra a anunţat că sprijină utilizarea unor astfel de culturi însă doar în condiţiile în care acestea sunt evaluate şi se constată că nu implică riscuri pentru populaţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.