Scântei la vârful PSD. Sebastian Ghiţă îl acuză pe Iliescu de comportament marxist

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Deputatul Sebastian Ghiţă, proaspăt demisionat din PSD, îl acuză pe preşedintele onorific al partidului, Ion Iliescu, de comportament marxist arătând că, în scrisoarea deschisă publicată de acesta, apar afirmaţii de genul "refuz să primesc lecţii" care reflectă exact acest tip de gândire. De asemenea, prietenul declarat al premierului Victor Ponta susţine că acesta "este un moment în care Ion Iliescu ar trebui să înceteze să lupte, pentru că nu ştie pentru ce luptă".

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor şi simpatizanţilor PSD, publicată pe blogul personal, Ion Iliescu sublinia că refuză să primească "lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD".

"Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD, şi îl conduc, direct sau prin interpuşi, ca pe o corporaţie. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiţie, şi nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preţ. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul ăsta, eşecul nu este departe. Viaţa oamenilor nu se reduce doar la bani", scrie Ion Iliescu.

În replică, Sebastian Ghiţă a criticat atitudinea fostului şef de stat pe care a catalogat-o drept una specific marxistă şi i-a transmis lui Iliescu că un partid nu poate fi o corporaţie, dar nici un CAP.

"Domnul Ion Iliescu vine şi se aşază lângă Victor Ponta şi oamenii tineri, oamenii care văd acest lucru îl strigă pe domnul Ponta comunist. Este o problemă că noi, după 25 de ani, suntem acuzaţi de comunism şi trebuie să o tratăm, este o chestiune pe care ne-au spus-o oamenii. Am văzut că domnul Ion Iliescu a spus că un partid nu trebuie să se comporte ca o corporaţie. Să ştiţi că au reguli serioase şi bine verificate corporaţiile. Poate un partid nu e o corporaţie, dar nici un CAP. Asta trebuie să îi spuneţi lui Ion Iliescu.

Am văzut că domnul Iliescu a spus că refuză să primească lecţii. Nu oamenii din partid, nu eu, cu atât mai puţin, putem să îi dăm lecţii domnului Iliescu, dar şi nouă şi dânsului ne-au dat oamenii, milioane de români. Este foarte simplu. Este foarte simplu. Nu putem să spunem: 'refuz să primesc lecţii'. Am zis că ăsta e comportament de marxist, aşa a spus Mircea Eliade, nu eu. Că un astfel de om, care refuză să primească lecţii, are numai certitudini. Cred că este un moment în care Ion Iliescu ar trebuie să înceteze să lupte, pentru că nu ştie pentru ce luptă", a declarat Sebastian Ghiţă, la Realitatea Tv.

Deputatul a subliniat că, de acum încolo, el nu vrea să mai facă ceva împreună Ion Iliescu pentru că, într-un astfel de context, "nu le mai putem explica nimic oamenilor, că nu ne mai cred."

Comentând situaţia, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a evidenţiat că PSD nu este un partid comunist din cauza trecutului lui Iliescu, ci din cauza practicilor comunist-totalitare: "colonizarea şi sufocarea instituţiilor statului de către partid (de unde şi denumirea de partid-stat), limitarea intenţionată a dreptului la vot, cenzura aplicată prin toate mijloacele asupra presei, limbajul dublu, mutilarea legilor în interes partizan. Toate astea sunt practicile comunismului totalitar. Oamenii le-au trait, nu pot fi prostiţi. Astea sunt adevaratele probleme ale PSD."

Amintim că Sebastian Ghiţă şi-a anunţat vineri demisia din PSD ca urmare a unei discuţii purtate cu premierul Victor Ponta. Decizia lui Ghiţă, un prieten declarat al premierului, survine a doua zi după ce i-a cerut lui Iliescu să se retragă pe motiv că este un reprezentant al comunismului, iar acest lucru afectează partidul.

Deputatul a explicat că premierul a recunoscut că afirmaţiile sale sunt corecte, dar că nu poate să aibă iniţiative personale nediscutate cu colegii de partid, astfel că el i-a înţeles argumentele şi a decis să se retragă din partid.

Voci din presă susţin însă că demisia lui Ghiţă a fost una de faţadă, planuită de cei doi, pentru că lui Ponta îi fugea partidul de sub picioare şi trebuia să arate că încă mai deţine controlul in partid.