Înaltă tradare în PSD - Vanghelie şi Geoană dezvaluie cum au sabotat Ponta şi Dragnea alegerile din Diaspora

Mircea Geoană.
Mircea Geoană. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

După ce ieri, Mircea Geoană declarase că excluderea sa din partid este o formă a disperării premierului, care a pierdut detaşat alegerile, astăzi, atât el, cât şi Marian Vanghelie dezvăluie ceea ce diaspora acuzase deja la primul tur: Victor Ponta şi Liviu Dragnea au împiedicat românii din afara ţării să voteze.

„Votul anti-Ponta a fost generat de modul în care s-a organizat votul din diaspora. Asta a declanşat emoţia, revolta de pe reţelele de socializare, în primul rând. Sunt convins şi există suficiente informaţii, cu privire la faptul că a fost un act deliberat de limitare a exercitării dreptului constituţional la vot”, a spus Mircea Geoană.

Fostul ministru de Externe face un apel la Ministerul Afacerilor Externe să facă publice solicitările pe care ambasadele şi consulatele le-au adresat pentru organizarea unor secţii suplimentare de vot.

Potrivit legii, MAE este direct responsabilă de organizarea secţiilor de votare în străinătate. În această calitate însă, pe lângă faptul că nu a înfiinţat noi secţii de votare, deşi stătea în puterea sa, Guvernul a desfiinţat secţii de votare din zone unde trăiesc comunităţi numeroase de români pentru a înfiiţa altele în zone unde numărul românilor este mult mai mic, sau mai rău, fără români. Solicitările unor comunităţi numeroase de români de a li se înfiinţa secţii de votare au fost complet ignorate, a declarat deputatul Ovidiu Raeţchi, care de altfel a solicitat publicarea solicitărilor venite din Diaspora în ultimele luni pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare, menţionând că au existat nenumărate cereri în foarte multe oraşe.

"Cei de la MAE au cerut oamenilor să strângă semnături pentru a le aproba solicitarea, apoi nu au făcut nimic. Veţi vedea acolo tabele cu zeci de mii de semnături (pentru înfiinţarea de secţii noi) – care au fost total ignorate. Erau avertizaţi şi nu au făcut nimic. În Diaspora e necesar un număr dublu de secţii de vot", a subliniat deputatul.

Geoană şi Vanghelie sunt de părere că ar trebui să se înceapă urmărirea penală împotriva premierului şi a vice-premierului Dragnea.

„Ponta ştia, iar Dragnea l-a oprit să facă secţiile de votare. Eu cred, că pentru că şi-au bătut joc de români, trebuie să se înceapă urmărirea penală pentru aceşti vinovaţi. Să nu se mai ascundă în spatele Ministerului Afacerilor Externe”, a spus Vanghelie.

Primarul sectorului 5 a adăugat că Liviu Dragnea s-a manifestat ca director de campanie şi a spus că dacă se vor face secţii noi, se vor pierde alegerile. „Faptul că nu au creat secţii noi i-a făcut să piardă aici, nu acolo, unde erau câteva sute de mii de voturi”, a mai spus Vanghelie, exclus joi din PSD.

Amintim că Günther Krichbaum, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, consideră că CE trebuie să insiste în vederea unei investigaţii privind votul din diaspora la prezidenţialele din România, apreciind că au fost încălcate drepturile cetăţenilor europeni.

Cozile lungi de la ambasade şi consulate nu au fost un accident, ci „rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost împiedicat votul românilor din străinătate”, a precizat Krichbaum. „Această sabotare a votului a fost o încălcare categorică a drepturilor cetăţenilor europeni. Asta nu trebuie să rămână fără consecinţe”, a punctat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.