Scandalul Hexi Pharma. Ministerul Sănătăţii anunţă extinderea controalelor în spitale

Pe fundalul valului de revoltă stârnit de scandalul Hexi Pharma, firmă ce vindea dezinfectanţi diluaţi de până la 10 ori spitalelor româneşti, Ministerul Sănătăţii anunţă noi controale în unităţile medicale.
.
. (Epoch Times România)

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri seara, că a decis extinderea, în regim de urgenţă, a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în spitale. Anunţul ministerului vine în contextul în care nemulţumirea cetăţenilor faţă de reacţia statului la scandalul Hexi Pharma se extinde, scoţând oamenii în stradă. Astfel, vineri seara în Piaţa Universităţii a avut loc o comemorare a morţilor din spitale, protestatarii plecând apoi în marş spre Ministerul Sănătăţii şi apoi spre Guvern.

Redăm comunicatul Ministerului:

"Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei situaţiei existente, a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu paturi. Acţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul acţiunilor de control anterioare.

Până în acest moment au fost prelevate 133 de teste de sanitaţie din alte produse biocide utilizate de unităţile sanitare din 6 judeţe (Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Vrancea), dintre care 8 au fost neconforme.

Rezultatele complete vor fi făcute publice şi transmise tuturor factorilor de decizie împreună cu propunerile de măsuri care se impun. Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de Ministerul Sănătăţii care îşi propune totodată o serie de măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat în activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic şi control al infecţiilor nosocomiale."

Reamintim că o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că Hexi Pharma - firmă ce furnizează spitalelor din România dezinfectanţi - diluează substanţele de 10 ori. Ministerul Sănătăţii a demarat controale în urma scandalului izbucnit, pentru ca apoi să anunţe că ''doar 5% dintre probele (de dezinfectanţi n.r.) recoltate sunt neconforme iar pacienţii sunt în siguranţă''. Acest anunţ a stârnit adâncă nemulţumire, având în vedere că problema infecţiilor nosocomiale este considerată una din marile suferinţe ale ţării.

Revoltaţi că acest anunţ al Ministrului contrazice flagrant rezultatele investigaţiilor din presă, cetăţenii s-au organizat pe Facebook şi au ieşit vineri în stradă, la un protest în Piaţa Universităţii din Bucureşti.