Ministerul Sănătăţii "desecretizează" lista spitalelor cu probleme

La circa 50 de spitale au fost depistate probleme în urma verificărilor declanşate de izbucnirea scandalului Hexi Pharma.
Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu
Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministerul Sănătăţii a publicat vineri o listă a spitalelor unde au fost găsite nereguli în urma controalelor efectuate ca urmare a scandalului Hexi Pharma, companie ce vindea unităţilor spitaliceşti dezinfectanţi diluaţi de până la 10 ori.

Lista conţine numele a 50 de spitale din 21 de judeţe şi a fost publicată după ce presa a criticat faptul că timp de două zile Ministerul Sănătăţii a ţinut secret numele spitalelor unde s-au găsit probleme. La rândul lor, cetăţenii au trimis sute de emailuri către minister, cerând publicarea listelor, relatează vice.com.

Tot vice arată că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat că nu există niciun ordin de la procurorul de caz către Ministerul Sănătăţii prin care să se fi cerut secretizarea buletinelor de analiză, aşa cum ar fi susţinut un oficial din minister. Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătăţii este singura instituţie care a vrut să ţină secretă informaţia la care cetăţenii aveau dreptul.

Potrivit banipublici.ro, 30 din cele 50 de unităţi medicale cu probleme au cumpărat direct, fără licitaţie, produse de la Hexi Pharma Co iar 3 dintre ele au atribuit Hexi Pharma, în urma licitaţiilor, contracte pentru furnizarea de produse.

"Pentru informarea cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General, face publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.

Tototadă, precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma", se arată în comunicatul Ministerului.

Lista poate fi consultată aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură