"Ministrul Sănătăţii, DNA, DIICOT, complici la omor" - Protest la Ministerul Sănătăţii

Mai multe persoane, nemulţumite de modul în care Ministerul Sănătăţii a tratat problema dezinfectanţilor diluaţi, au vopsit treptele instituţiei în roşu.
Protest la Ministerul Sănătăţii
Protest la Ministerul Sănătăţii (facebook.com/Sidonia Bogdan)

Nemulţumiţi de modul în care Ministerul Sănătăţii a gestionat problema dezinfectanţilor Hexi Pharma, un grup de persoane a recurs, joi, la o formă inedită de protest.

Protestatarii, îmbrăcaţi în halate albe şi afişând un banner cu mesajul "Ştergem urmele crimei. Ministrul Sănătăţii, DNA, DIICOT, complici la crimă", au vărsat pe trotuarul şi pe scările instituţiei vopsea roşie, apoi au întins-o cu mopurile, pentru a arăta pericolul pe care îl reprezintă folosirea unor dezinfectanţi diluaţi de 10 ori, relatează B1 TV.

"Este un performance care arată modul în care Ministerul Sănătăţii a trecut la procesarea acelor probe legate de dezinfectanţii Hexi Pharma. Este o metaforă în ceea ce priveşte acţiunea de săptămâna trecută. După cum vedeţi, acesta este celebrul dezinfectant diluat de zece ori care curăţă perfect. De ce această culoare? Sunt foarte mulţi oameni care mor din cauza microbilor din spitale", a explicat activistul Mihail Bumbeş.

Potrivit protestatarilor, acest manifest nu reprezintă decât "un teaser" al protestului organizat vineri, în Piaţa Universităţii din Capitală, la ora 19.00.

"Reproşăm modul în care au acţionat după declanşarea scandalului. Ministerul Sănătăţii şi-a ordonat propria anchetă şi nu avem nicio certitudine că această anchetă este una reală", a adăugat Bumbeş, întrebat ce reproşează Ministerului.

Reamintim că în ultima săptămână, o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că Hexi Pharma - firmă ce furnizează spitalelor din România dezinfectanţi - diluează substanţele de 10 ori. Ministerul Sănătăţii a demarat controale în urma scandalului izbucnit, pentru ca apoi să anunţe că ''doar 5% dintre probele (de dezinfectanţi n.r.) recoltate sunt neconforme iar pacienţii sunt în siguranţă''.

Revoltaţi că acest anunţ al Ministrului contrazice flagrant rezultatele investigaţiilor din presă, cetăţenii s-au organizat pe Facebook şi anunţă că vor ieşi vineri în stradă la un protest programat să înceapă la ora 19.00 la Universitate, în Bucureşti.