Scandalul CoNAS: Valentin Petrache demis. Vasile Cepoi, noul şef al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor

Vasile Cepoi
Vasile Cepoi (Epoch Times România)
În urma scandalului creat în legătură cu CoNAS, Vasile Cepoi, fostul consilier al lui Victor Ponta, este numit şef al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor în locul lui Valentin Petrache, care ar fi fost implicat în atribuirea unui contract de 2,5 milioane de euro firmei Blue Sky Turism, al cărei acţionar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu.

Întrucât contractul respectiv prevedea mai multe deplasări în străinătate pe bani europeni, CoNAS a trimis peste 100 de oameni în Spania pentru a acumula expertiză în acreditarea spitalelor. Totodată, un grup mai mic format exclusiv din angajaţi CoNAS şi înalţi demnitari, a călătorit pe patru continente cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor. CoNAS a atribuit firmei Blue Sky Turism un contract de 3,6 milioane de dolari, cu toate că cifra de afaceri a acesteia era de 361.000 lei.

Premierul Victor Ponta l-a numit pe Vasile Cepoi în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, conform unei decizii a premierului publicată în Monitorul Oficial, potrivit Hotnews. Valentin Petrache a fost interimar la conducerea Comisiei din 3 martie.

Medicul Vasile Cepoi a ocupat postul de ministru al sănătăţii în guvernul Ponta I. Începând din 2001, acesta a fost director al Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, apoi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În perioada 2005 - 2008 a fost director general executiv al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În ultima perioadă a fost cosilier pe probleme de sănătate al primului ministru Victor Ponta.