Şansa la viaţă negociată. Stenograme în scandalul transfuziilor de sânge

Fiole cu sange
Fiole cu sange (Abid Katib / Getty Images)

Informaţii incredibile au fost dezvăluite în scandalul transfuziilor de sânge de la Slobozia, conform procurorilor. Cristiana Stoian, directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia hotăra personal cine primeşte sânge pentru transfuzie, sau mai bine zis, şansa la viaţă.

Procurorii susţin că medicul Cristiana Stoian era preocupată mai mult de profiturile pe care le avea de pe urma persoanelor bolnave, decât să dea flacoanele cu sânge celor aflaţi în suferinţă. Orice solicitare a medicilor din spitalele din Ialomiţa pentru flacoane cu sânge, trebuia să aibă aprobarea directă a Cristianei Stoian, iar dozele ar fi fost oferite contra cost, cu preţuri între 50 şi 200 de lei. Mai mult decât atât, au fost cazuri când pacienţii nu au primit sânge, chiar dacă l-au plătit, întrucât medicul curant nu era în relaţii bune cu Cristiana Stoian. "La revedere, următorul!", era reacţia cinică a şefei instituţiei respective, susţin procurorii.

Şefa Centrului de recoltare a sângelui a refuzat să dea sânge pacienţilor, printre aceştia fiind atât copii, cât şi bătrâni. Rudele pacienţilor veneau la Centrul de Transfuzii pentru a cere sânge, însă erau refuzate, ba mai mult, întreba şi care este etnia pacienţilor pentru a decide dacă dă sau nu sânge.

Totodată, directoarea dorea ca persoanele care doreau să cumpere sânge să meargă direct la centru şi să plătească între 50 şi 100 de lei pentru un flacon de sânge, potrivit procurorilor. Aceştia mai spun că, în cazul unei femei de 78 de ani, refuzul directoarei de a-i da două flacoane cu sânge a dus la decesul acesteia. De asemenea, un medic ar fi sunat de zeci de ori la centrul de transfuzii spunând că are un caz grav, al unui pacient cu anemie găsit după patru zile în casă, şi că are nevoie de sânge pentru acesta, dar directoarea l-ar fi refuzat de fiecare dată.

Stenograme

"Asistenta: Avem nevoie de o pungă de sânge pentru o fetiţă de 13 ani care a suferit o intervenţie chirurgicală. Au deschis-o şi are burta plină de sânge.
Cristiana Stoian: eh, na. Şi? Nu, pentru că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei. Vorbeşte cu rudele fetiţei. Sunt de culoare?
Asistenta: Da, sunt de etnie romă.
Cristiana Stoian: Ah, sunt de culoare... şi de culoare. (...) Nu-i trebuie sânge, lasă-l acolo... când i-o scădea sub 7 (n.red. nivelul hemoglobinei), atunci".

Situaţia este revoltătoare, întrucât procurorii au arătat că anterior Cristiana Stoian ar fi acordat mai multe flacoane cu sânge soacrei unui consilier local, la cererea consilierului, caz în care nu s-au cerut informaţii despre diagnosticul, starea de sănătate a pacientei, sau nivelul hemoglobinei, aşa cum se proceda în mod normal.

Bătrânii ignoraţi

Pe 2 februarie 2014, o asistentă a apelat-o pe Cristiana Stoian pentru a-i citi o listă cu pacienţi care aveau nevoie de sânge. Printre aceştia, se afla şi o femeie în vârstă, pentru care doctoriţa curantă a cerut fără întârziere un flacon.

"Cristiana Stoian: - Lasă... să vină aparţinătorii să doneze, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi n-au venit.
Asistenta: - Baba aia e intubată... E vai mama ei. A venit o altă asistentă, de pe secţia unde este internată şi mi-a spus că moare baba aia, au intubat-o, e ventilată mecanic şi are nevoie de un flacon de sânge.
Cristiana Stoian : Să se pregătească o pungă de sânge, dar să nu fie eliberată până ce nu sunt apelată personal de medicul curant".

A doua zi, bătrâna a decedat. De acelaşi tragic deznodământ a avut parte şi un bărbat de 87 de ani, care nu ar fi reuşit să găsească donatori.

Au existat situaţii în care medicii curanţi, impresionaţi de situaţia în care se aflau unii pacienţi, au făcut tot posibilul pentru a găsi donatori sau banii necesari pentru a cumpăra sângele care le-ar fi salvat viaţa. Procurorii au afirmat că medicii adoptau o atitudine umilă şi rugătoare atunci când discutau fie cu şefa centrului de transfuzii, fie cu subalternele sale.

În momentul de faţă, Cristiana Stoian este arestată preventiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne