Spitalele din România supraaglomerate şi cu toalete insuficiente şi vechi

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Faptul că multe spitale sunt supraglomerate, că în multe unităţi spitaliceşti numărul de toalete este prea mic raportat la nevoi, că instalaţiile sanitare sunt vechi şi insalubre nu mai este demult un secret nici pentru pacienţi, nici pentru autorităţi. Joi însă, autorităţile au făcut public şi un raport oficial din care reiese, în procentaje, în câte spitale din ţară condiţiile lasă de dorit.

Conform hotnews, în urma controalelor privitoare la curăţenia şi calitatea condiţiilor din 347 de spitale publice a rezultat că, în 20% din cazuri s-a constatat o “stare igienico-sanitară necorespunzătoare” în timp ce 34,3% din spitalele controlate nu au suficiente grupuri sanitare, cele existente suferind de “un grad de uzură ridicat”.

Din raportul pe care Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să-l facă public încă din luna aprilie, mai rezultă că o cincime din spitalele publice controlate nu au staţii de dezinfecţie locală, apa reziduală neputând fi evacuată conform normelor de igienă. De asemenea, specialiştii de la minister au mai constatat că saloanele din 37,3% din spitalele judeţene controlate sunt "subdimensionate şi supraaglomerate" şi că "nu se respectă structura funcţională şi circuitele funcţionale pentru blocul alimentar în 9,8% din totalul de unităţi controlate."

În alte spitale decât cele judeţene, specialiştii ministerului au constatat că în 32,8% din totalul de unităţi controlate"nu se asigură suprafaţa minimă pe pat, saloanele fiind subdimensionate şi supraaglomerate iar în 2,7% din totalul de unităţi controlate nu se asigură apă caldă curentă în mod continuu.

Ca urmare a controalelor, Ministerul Sănătăţii a dat amenzi totalizând 24.480 Euro iar activitatea spitalului orăşenesc Lehliu Gară a fost suspendată.

Au fost acordate, de asemenea, amenzi în valoare de 1700 Ron pentru fumat în interiorul spitalelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne