Hepatita - maladia "tăcută" care face ravagii în România

(Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

Hepatita este o maladie "tăcută" care afectează un număr mare de persoane. Mulţi români află absolut întâmplător că suferă de hepatită B sau C, o boală parşivă care distruge organismul în interior fără să ştii. Deşi în Europa sunt folosite terapii noi, mai eficiente în tratarea acestor afecţiuni, în România nu şi-au făcut apariţia şi se lasă aşteptate de câţiva ani, potrivit Realitatea.

Medicii specialişti şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) au făcut lobby pentru actualizarea listei medicamentelor de care au nevoie aceşti pacienţi, însă aceste apeluri nu s-au concretizat în niciun fel, întrucât oficialii din sănătate par să nu se gândească la cei care suferă de această boală.

În prezent, pacienţii cu hepatită nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte şansele de vindecare şi, implicit, speranţa de viaţă. Persoanele care suferă de această boală consideră că cea mai gravă problemă este neactualizarea listei cu medicamente gratuite şi compensate.

"Avem un call center şi 80% din apelurile primite fac referire la tratamente. ‹‹Am citit că a apărut un medicament nou. Când va fi disponibil şi în România? Ce să mai facem? Cum putem să avem acces la noile tratamente?›› Acestea sunt doar câteva dintre întrebările venite din partea pacienţilor. Au fost mai multe dezbateri publice pe actualizarea listelor. În ultimul an ni s-a promis, de cel puţin cinci ori, că lista va fi actualizată şi de fiecare dată am sperat. Şi noi şi unii medici ajunsesem să minţim oamenii fără să vrem.

Acum nu mai credem nimic pană nu vedem lista. Autorităţile nu se gândesc la calitatea vieţii acestor oameni. Odată ce boala se agravează, bolnavul suferă, familia suferă şi apar costuri adiacente, pe care pacientul trebuie să le suporte", a afirmat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Această situaţie alarmantă se resimte şi în Vrancea, unde cazurile de hepatită s-au înmulţit în ultimii ani datorită faptului că unii pacienţi au aflat că suferă de hepatită B sau C sau pacienţi în cazul cărora boala a recidivat. Medicii specialişti atenţionează că cei mai afectaţi sunt pacienţii care au hepatită B, pacienţi care aşteaptă, deja, de trei sau patru ani să apară pe piaţa din România noile medicamente pe listele aprobate de oficialii de la Bucureşti. Este grav faptul că actualele medicamente şi-au pierdut din eficienţă pentru că virusul hepatic a devenit rezistent la tratament.

“Sunt pacienţi care aşteaptă de trei, patru ani apariţia acestor medicamente. Noi, medicii specialişti de boli infecţioase, gastroenterologie şi boli interne, cunoaştem aceste medicamente. S-au făcut studii în România în ultimii doi ani, ni s-au prezentat rezultatele studiilor, dar se tergiversează aprobarea acestei liste”, a declarat medicul infecţionist Doina Carteleanu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani, care supraveghează foarte mulţi pacienţi cu hepatită.

Ce ar însemna pentru bolnavi noile medicamente, cât de benefice sunt? “Înseamnă să salvezi vieţi, să salvezi bani pentru că, oricât de scumpă ar fi terapia, de fapt, salvezi bani. Este mult mai scump să tratezi în faze avansate decât în faze incipiente, în care pacientul poate să răspundă la tratament. Hepatita C este o boală vindecabilă”, a afirmat Marinela Debu.

Hepatita virală B este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de virusul cu acelaşi nume (VHB), care poate duce la complicaţii grave, ciroză sau cancer hepatic. Hepatita C este o boală virală infecţioasă produsă de virusul hepatitei C (VHC).

Atât hepatita B, cât şi hepatita C se transmit prin fluidele corporale, prin sânge sau laptele de mamă. Virusul se transmite prin reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal precum periuţe de dinţi, aparate de ras etc. sau cosmetic, medical şi stomatologic, contaminate şi nesterilizate corect sau prin contact sexual neprotejat.

Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă.

Semnele bolii, când e prezentă, pot apărea de la 6 săptămâni la 6 luni şi includ: febră, oboseală, pierderea apetitului, stare de vomă, dureri stomacale, urina închisă la culoare şi îngălbenirea pielii şi a ochilor.

O persona infectată fără semne de boală o poate împrăştia fără să ştie.

În fiecare an au loc sute de mii de decese din boli de ficat asociate cu hepatita C. În prezent, nu există date oficiale privind numărul persoanelor infectate cu virusul hepatic C în ţara noastră, însă cercetările recente indică o rată a prevalenţei de 3,23%, ceea ce clasează România pe un loc fruntaş în UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne