Savonea şi membrii CSM care l-au atacat pe Iohannis, somaţi să-şi dea demisia de două asociaţii de magistraţi

Lia Savonea
Lia Savonea (G4Media.ro)

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie (AIJ) le-au solicitat demisia „de onoare” şefei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, şi membrilor CSM care l-au criticat public pe preşedintele Klaus Iohannis. La scurt timp după ce şeful statului a refuzat să o numească pe Dana Gîrbovan în funcţia de ministru al Justiţiei, a avut loc un schimb de replici dure între Cotroceni şi Secţia pentru judecători a CSM, controlată de Savonea, considerată a fi o apropiată a PSD.

„Rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, consacrat de art.133 din Constituţia României, este grav afectat”, au transmis, în cadrul unui comunicat de presă, reprezentanţii celor două asociaţii de magistraţi - judecătorii Dragoş Călin, Lucia Zaharia şi procurorii Bogdan Pîrlog şi Sorin Lia.

Potrivit celor două asociaţii, Comisia de la Veneţia s-a pronunţat în sensul că „judecătorii nu pot fi membri ai partidelor politice, nu pot participa la activităţi politice şi nu trebuie să se pună într-o poziţie care le-ar putea periclita independenţa sau imparţialitatea”, iar recomandările sunt reţinute inclusiv de CCR, prin decizia nr. 45/2018.

„Răspunzând tuturor exigenţelor şi recomandărilor instituite la nivel european, confirmate şi prin opiniile Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, inclusiv Constituţia României, prin dispoziţiile articolului 125 alin. (3) şi art. 132 alin. (2), a prevăzut că funcţia de judecător şi procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, precizează comunicatul.

Totodată, magistraţii au amintit faptul că eliberarea din funcţie a judecătorului candidat la postul de ministru al Justiţiei (Dana Gîrbovan) nu devenise efectivă la data trimiterii propunerii de numire în funcţie a acestuia.

„În aceste condiţii deveneau incidente dispoziţiile cuprinse în Constituţia României, precum şi recomandările relevante ale organizaţiilor internaţionale, dar mai ales decizia Curţii Constituţionale a României nr. 45/2018 care statuează că, atât timp cât o anumită persoană deţine calitatea de judecător sau procuror, aceasta poate exercita numai activităţile specifice acestor funcţii, astfel încât funcţia de ministru al Justiţiei este incompatibilă cu aceea de magistrat. Exprimarea de Secţia de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a unei poziţii de susţinere publică a programului electoral al unui potenţial ministru propus de un partid politic este de natură a pune în discuţie credibilitatea întregului sistem judiciar, imaginea justiţiei şi a corpului magistraţilor din România, ridicând semne de întrebare cu privire la rolul acestui organism, de garant al independenţei justiţiei şi poziţia de neutralitate conferită constituţional, mai ales în contextul preelectoral al momentului”, au arătat magistraţii.

Reprezentanţii AFJR şi AIJ apreciază că prin exprimarea poziţiei publice a Secţiei de judecători din cadrul CSM, aceasta a vulnerabilizat rolul ce îi este recunoscut acestui organism prin Constituţie, fiind ignorate raţionamentele Curţii Constituţionale a României, reţinute prin Decizia nr.45/2018”.

Prin urmare, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie anunţă că se delimitează în mod ferm de comunicatele succesiv emise, cu majoritate, de Secţia pentru judecători a CSM şi „solicită atât preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi tuturor membrilor secţiei de resort care s-au raliat acestor comunicate, să îşi prezinte demisia de onoare din funcţiile deţinute”.

Reamintim că Secţia pentru Judecători a CSM condamnase, joi, declaraţiile făcute de preşedintele Iohannis cu ocazia respingerii nominalizării Danei Gîrbovan la şefia Ministerului Justiţiei. Potrivit Secţiei, afirmaţiile preşedintelui României la adresa Danei Gîrbovan reprezintă un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei. Detalii aici.

În aceste condiţii, şeful statului a atras la rândul său atenţia că el a respins candidatura cetăţeanului Dana Gîrbovan la Ministerul Justiţiei, nu a judecătoarei Gîrbovan (de altfel Gîrbovan demisionase din magistratură la momentul respingerii) iar orice altă perspectivă înseamnă că fie propunerea transmisă de premier pentru funcţia de ministru al Justiţiei era în contradicţie flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional.

De asemenea, Iohannis a mai subliniat că Secţia pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică prin opiniile pe care le exprimă ci "să promoveze în mod real independenţa justiţiei şi a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor şi în limitele competenţelor sale constituţionale". Detalii aici.

În replică, Secţia controlată de Lia Savonea a venit cu o serie de explicaţii care să combată afirmaţiile preşedintelui şi i-a transmis şefului statului că "nu acceptă ordine de la nicio altă putere în stat, cu atât mai mult de la un preşedinte aflat în campanie, care doreşte să atragă justiţia în bătălia politică". Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne