Sârb bosniac arestat că a încercat să vândă un exemplar original al Acordului de la Dayton

(De la stânga la dreapta) Slobodan Milošević, Alija Izetbegović şi Franjo Tuđman iniţiind Acordul de la Pace de la Dayton, la baza aeriană americană Wright-Patterson, 21 noiembrie 1995.
(De la stânga la dreapta) Slobodan Milošević, Alija Izetbegović şi Franjo Tuđman iniţiind Acordul de la Pace de la Dayton, la baza aeriană americană Wright-Patterson, 21 noiembrie 1995. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
02.11.2017

Poliţia din Bosnia a arestat un bărbat care a încercat să vândă o variantă originală a acordului de pace din Bosnia din 1995, cunoscut sub numele de Acordul de la Dayton, au anunţat miercuri unii oficiali.

Documentul a fost dat dispărut în urmă cu 10 ani.

Persoana a fost identificată ca Zeljko Kuntos, un şofer al unui fost preşedinte al Parlamentului sârbilor bosniaci. Aparent, el a încercat să vândă documentul pentru 100.000 de mărci bosniace (50.000 de euro).

Acordul de pace a fost intermediat de SUA şi a fost încheiat de părţile aflate în război – Serbia, Bosnia şi Croaţia – la o bază aeriană americană din Dayton, Ohio. Preşedinţii Slobodan Milosevic, Alija Izetbegovic şi Franjo Tudjman au negociat acordul sub auspiciile Statelor Unite.

Peste 100.000 de persoane au fost ucise în timpul războiului de aproape 4 ani, care a dus la destrămarea fostei Iugoslavii. Acordul, care a fost semnat în decembrie 1995, a divizat Bosnia în două zone autonome – federaţia împărţită între musulmanii bosniaci şi croaţii bosniaci, şi Republica Sârbă.

“Zeljko Kuntos, care a obţinut în acest an documentul original în limba engleză privind Acordul de pace de la Dayton, este suspectat că l-a oferit spre vânzare pentru a obţine beneficii ilegale”, a precizat poliţia într-o declaraţie, fără a oferi alte detalii.

În 2008, s-a descoperit că versiunea originală în limba engleză a acordului a dispărut.

Au apărut rapoarte controversate despre momentul arestării lui Kuntos, în vârstă de 48 de ani. Potrivit unui raport, el a fost arestat joia trecută în Pale, în apropiere de Sarajevo, dar un alt raport susţine că bărbatul a fost arestat marţi.

Totodată, se pare că şi Serbia şi-a pierdut exemplarul original, aparent în timpul protestelor care au dus la înlăturarea de la putere a lui Milosevic în octombrie 2000.

Zeljko Komsic, un fost oficial croat bosniac de rang înalt, a declarat pentru Radio Sarajevo că documentul confiscat ar putea fi un fals, sau chiar documentul pierdut de Serbia.

El a insistat că originalul bosniac este în siguranţă în arhivele naţionale ale ţării, adăugând că există şi alte exemplare originale, în condiţiile în care sârbii bosniaci şi croaţii bosniaci au primit şi ei documentul.

“Este posibil să iasă la iveală mai multe documente”, a mai precizat Komsic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor