Cadou de Ziua Eliberării: Serbia oficializează primirea de MiG-uri ruseşti gratuite

Rusia a predat în mod oficial Serbiei şase avioane de luptă MiG-29, ca parte a ceremoniilor de marcare a eliberării Belgradului în cel de-al Doilea Război Mondial.
Avion de luptă MiG-29
Avion de luptă MiG-29 (Wikipedia.org)

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic au participat la evenimentul de vineri, desfăşurat pe un aeroport militar lângă Belgrad.

Serbia marchează eliberarea capitalei sale de sub ocupaţie nazistă, din 20 octombrie 1944, cu o paradă şi diverse festivităţi. Istoricii susţin că aproximativ 3.000 de iugoslavi şi 1.000 de soldaţi sovietici au fost ucişi în ofensiva finală din Belgrad.

Cele şase avioane MiG au sosit dezasamblate la bordul unor avioane de transport ruseşti pe parcursul ultimelor 3 săptămâni.

Avioanele sunt oferite gratis de către Moscova, dar costurile de asamblare, reparare şi recondiţionare sunt preconizate să se ridice la un total de 235 milioane de dolari. Vucic a precizat că avioanele vor intra în serviciul militar la sfârşitul acestui an, după recondiţionarea lor şi pregătirea piloţilor.

Vucic, un fost naţionalist, şi-a reconstruit imaginea pledând drept reformator pro-UE, în timp ce urmăreşte să menţină relaţii bune cu aliatul tradiţional Rusia, care doreşte să blocheze calea naţiunii balcanice către o posibilă aderare la NATO.

Mişcările Serbiei pentru a-şi întări legăturile militare cu Moscova au îngrijorat Occidentul şi multe dintre ţările învecinate, inclusiv Bosnia-Herţegovina şi Croaţia, care este membră NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe