Sancţiuni împotriva Kremlinului? Bulgaria facilitează obţinerea de vize pentru cetăţenii ruşi

Monumentul sovietic din Sofia în culorile galben-albastru.
Monumentul sovietic din Sofia în culorile galben-albastru. (captură youtube.com)

Ambasadorul Bulgariei la Moscova, Boyko Kotsev, a anunţat, miercuri, că ţara sa va uşura sesizabil procedura de obţinere a vizelor pentru cetăţenii ruşi.

”Vizele nu vor fi suspendate, însă regimul de vize ar putea fi facilitat la o perioadă de emitere lungă de două, trei zile şi o aşteptare de două, trei minute pentru a le primi”, a declarat Kotsev.

Bulgaria mai plănuieşte să deschidă noi birouri pentru acordarea de vize în Rusia, momentan având 23 de sedii pe tot teritoriul federaţiei, cât şi patru alte consulate. Primul consulat adiţional va fi deschis în Ekaterinsburg, şi va intra în funcţiune încă din prima jumătate a acestui an.

În ciuda tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, Bulgaria este una din destinaţiile de top pentru turiştii ruşi şi una din ţările care încă menţin monumentele sovietice.

Pe lângă apropierea de Moscova manifestată, Bulgaria a recunoscut deschis că interesul ţării sale este mai important decât decizia comunităţii internaţionale cu privire la sancţionarea Rusiei.

Mai multe state, printre care şi multe membre UE, sunt precaute când vine vorba de sancţiuni majore împotriva Rusiei. Bulgaria este în acest moment al treilea stat european, pe lângă Elveţia şi Germania, care recunoaşte în mod deschis că va evita să adopte sancţiuni ce i-ar putea răni interesele economice.