Salariaţii de la ArcelorMittal Galaţi au încetat greva

Epoch Times România
13.04.2012

Greva generală declanşată în urmă cu 12 zile de muncitorii fabricii de ţevi sudate ArcelorMittal Tubular Products Galaţi a încetat vineri, în urma semnării noului contract colectiv de muncă al societăţii de către administraţie şi reprezentanţii salariaţilor, transmite corespondentul NewsIn.

Dorian Dumitrescu, Country Communicator ArcelorMittal România, a confirmat încetarea protestului şi semnarea contratului colectiv de muncă aplicabil în anul 2012 la ArcelorMittal Tubular Products Galaţi în termenii anteriori declanşării conflictului.

Conform aceleiaşi surse, muncitorii îşi vor relua activitatea marţi, 17 aprilie, după vacanţa de Paşti.

Ioviţă Lungu, unul dintre reprezentanţii salariaţilor de la fabrica de ţevi sudate, a confirmat informaţia privind încetarea grevei, dar nu a dat detalii legate de termenii acordului. "Da, am încheiat greva, am semnat contractul, dar mai multe nu vă pot spune deocamdată, sunt date confidenţiale", a declarat, vineri, Ioviţă Lungu.

Potrivit acestuia, toţi cei 93 de grevişti au fost de acord cu semnarea contractului colectiv de muncă în termenii nedivulgaţi încă.

Despre cele semnate a vorbit, însă, preşedintele sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi, Gheorghe Tiber.

"Au acceptat bonusul de 2% din venitul anual, care s-ar putea să le fie virat pe carduri astăzi (vineri, n.r.), simultan cu prima de Paşti de 400 de lei. Au mai acceptat bonusul de 2,5% prevăzut pentru luna decembrie, condiţionat de un rezultat financiar pozitiv la final de an, precum şi 8% promovare. Aceasta din urmă a fost oferta patronatului dinaintea declanşării conflictului de muncă de către angajaţi, căci în timpul discuţiilor din timpul grevei patronatul a avansat şi 15% promovare", a afirmat Tiber.

Şi liderii sindicatului Siderurgistul din combinat, care şi-au declarat susţinerea faţă de greviştii de la fabrica de ţevi sudate în timpul protestului desfăşurat de aceştia, au comentat evenimentul de vineri. "Suntem bucuroşi că s-a încheiat conflictul din societate şi că angajaţii de acolo au un contract colectiv de muncă", a declarat, vineri, preşedintele Siderurgistul, Gheorghe Bezman.

Fabrica de ţevi sudate ArcelorMittal Tubular Products Galaţi are 182 de angajaţi.

O ofertă salarială similară celei acceptate vineri de către reprezentanţii salariaţilor de la ArcelorMittal Tubular Products Galaţi a fost acceptată, în ianuarie, de către liderii sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Contractul colectiv de muncă pe care aceştia şi-au pus semnătura prevede creşterea salariului minim din combinat la 750 de lei din ianuarie, acordarea unui bonus de 2% din venitul anual în aprilie şi a unuia de 2,5% în decembrie, condiţionat de rezultatul financiar de la final de an.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică din lume, fiind prezentă în peste 60 de ţări. În România, Grupul controlează combinatele din Galaţi şi Hunedoara, fabricile de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor