Oferta Mittal de cumpărare a unei cantităţi uriaşe de energie pe OPCOM a fost anulată

Epoch Times România
20.03.2012

Oferta prin care Mittal ar fi dorit să cumpere 3,1 TWh de electricitate pe bursa de energie OPCOM a fost anulată pentru că niciun vânzător nu a depus garanţiile cerute de regulamentele bursei, au declarat, pentru NewsIn, surse din domeniu.

Potrivit acestora, garanţiile ar fi trebuit depuse marţi până la ora 17.00.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a depus miercurea trecută o ofertă pe platfoma contractelor bilaterale a bursei OPCOM pentru a cumpăra o cantitate foarte mare de energie, 3,1 TWh, pentru următorii doi ani, la un preţ cu mult sub cel al pieţei. Oferta cuprinde o formulă de preţ din care rezultă un preţ de 170-180 de lei pe MWh, în funcţie de câteva variabile.

Spre comparaţie, preţul la care s-au încheiat anul acesta tranzacţii platforma contractelor bilaterale este între 220 şi 230 de lei pe MWh.

Licitaţia era programată pentru ziua de 21 martie 2012, la ora 16.30.

Surse din domeniu au declarat, pentru NewsIn, că Nuclearelectrica ar fi trebuit să răspundă acestei oferte, însă problema este că o parte din această cantitate de energie trebuie să fie scoasă din coşul reglementat, destinat populaţiei.

"Este posibil ca ANRE (Autoritatea de Reglementare - n.r.) să nu-şi fi dat avizul pentru scoaterea acestei cantităţi de energie din coşul reglementat", au mai spus sursele menţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor